Både arrangøren og tilskuere langs løypa får skarp kritikk etter at skotske Callum Hawkins kollapset på dramatisk vis under maratondistansen i Commonwealth Games. Det er et idrettsarrangement for landene som tilhørte det britiske imperiet.

Hawkins var på vei mot seier i maratonløpet i Australia søndag da han få kilometer før mål segnet om. Gradestokken viste mer enn 30 grader og gjorde forholdene meget utfordrende for deltakerne.

Skotten ble liggende på bakken en kort stund før han fikk hjelp av medisinsk personell.

Kritiserer publikum

– Som mange andre ble også jeg bekymret over å se en fantastisk utøver som Callum kollapse i avslutningen av maratondistansen, sa organisasjonssjef Mark Peters.

– Det bekymret meg også at en liten gruppe tilskuere tok bilder av det som skjedde, tilføyde han.

TV-kommentatorer og eksperter var i etterkant svært kritiske til at Hawkins måtte vente på medisinsk assistanse etter kollapsen. Mange likte heller ikke at tilskuerne fokuserte på å forevige øyeblikket.

– Slikt skal aldri kunne skje, tvitret den kvinnelige verdensrekordholderen Paula Radcliffe i etterkant.

Beklaget til seerne

Hun var ikke alene om å være kritisk. Flere av Hawkins lagkamerater var sinte på manglende medisinsk assistanse, skriver Telegraph.

BBC-kommentator Steve Cram kalte det for «skammelig» at det tok så lang tid før Hawkins fikk legehjelp. Han var tydelig preget på direkten.

– Jeg er bare bekymret for hans velvære. Jeg beklager hvis du sitter hjemme og ser på dette. Han er skadet, og det er ingen i nærheten, sa han underveis.

– Hvor i alle dager er hjelpen? Du kan ikke bare vente ved mållinjen, sa Cram.

Arrangøren sier i sitt forsvar at det ikke lar seg gjøre å ha legepersonell på samtlige kilometer av løpet.

Australske Michael Shelley vant til slutt maratonløpet. Han passerte Hawkins i løypa akkurat da skotten var i ferd med å få hjelp.

Hawkins ble fraktet til sykehus. Der beskrives tilstanden hans ikke som alvorlig.

(©NTB/Aftenposten)