Lørdag var en stor dag for norsk friidrett. Jakob Ingebrigtsen ble den første 16-åring til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. Det skjedde under Diamond League-stevnet i Eugene.

Sandnes-løperen slettet dermed en 53 år gammel rekord. Den tidligere rekordholderen Jim Ruyn var 17 år og 38 dager da han løp under fire minutter for første gang.

Ingebrigtsens tid, 3,58,07, vekker nå oppsikt langt utenfor Norges landegrenser.

På britiske Eurosport var kommentatorene fra seg av begeistring etter Ingebrigtsens rekordtid. De var langt mer opptatt av den norske 16-åringen enn vinneren, Thiago André fra Brasil.

– For en prestasjon. Det er en 16-åring, som løper 3,58 på en mile. Det er utrolig! utbrøt én av Eurosport-kommentatorene mens TV-bildene viste at Ingebrigtsen takket publikum.

– Merk dere navnet

den offisielle Twitter-kontoen skriver den britiske TV-kanalen «Jakob Ingebrigtsen, merk dere navnet!».

Den amerikanske TV-kanalen NBC brukte også mye tid på den historiske 16-åringen i sin sending.

L’Equipe, som ér en av de største sportsavisene i Europa, trekker frem Ingebrigtsen som Eugene-stevnets overraskelse.

Svenske Expressen kaller på sin side Ingebrigtsen for et «supertalent».

Det europeiske friidrettsforbundet gjør også et poeng ut av Ingebrigtsens rekord. «For et løp», skriver de på Twitter.

Henrik Ingebrigtsen gjorde stas på broren etter målgang.
AP

– Folk var jo helt ville

At Ingebrigtsens prestasjon langt fra er hverdagskost, var også tydelig i Eugene lørdag. 16-åringen fikk stor jubel, og takket publikum for støtten.

– Folk var jo helt ville her borte. Det er tydelig at det er stort når en unggutt løper så fort på en engelsk mile, sa Ingebrigtsen til Aftenbladet lørdag.

3,58,07 lover også godt for resten av sesongen.

– Jeg fikk en start på sesongen som skulle indikere gode tider framover. Treningen har vært fantastisk i hele vinter og vår og nå fikk jeg et solid svar på at det fungerer optimalt, Bislett Games om vel to uker kan bli skikkelig moro.

Nevnte Bislett Games arrangeres torsdag 15. juni.