Lørdagskveldens bombeattentat rammet et område bebodd av arabere fra Saudi-Arabias naboland. Felles for dem, er at de arbeider i kongedømmet. Ettersom boligområdet befinner seg like i nærheten av et ambassadestrøk, er det nærliggende å anta at størsteparten av dem er diplomater.

At flere medlemmer av kongefamilien, blant dem innenriksministeren Prins Nayef, skal bo i nabolaget, bidrar til spekulasjoner om det egentlig var kongefamilien som skulle rammes i det som synes å være en opptrapping av konflikten mellom makthaverne og mer fundamentalistiske krefter med tilknytning til al Qaida.

Klimaks

Bombeattentatet kommer som klimaks på en uke preget av voldsomheter i Saudi-Arabia.

Sist mandag drepte sikkerhetsstyrker to militante, som de omtales, i den hellige byen Mekka, mens seks ble tatt til fange. Torsdag sprengte to personer seg i luften i Mekka etter at de var omringet av politiet, mens politiet skjøt og drepte en tredje mistenkt fra Mekka. Alle disse er antatt å ha forbindelser med al Qaida. Samtidig ble det beslaglagt store mengder våpen og sprengstoff. Ifølge opposisjonskilder ble mange politifolk drept eller såret i sammenstøtene i Mekka.

Bare timer før attentatet lørdag meldte USA at ambassaden i Riyadh ville bli stengt av frykt for terrorattentater. Også andre vestlige land advarte mot forstående terroristvirksomhet i eller ved hovedstaden.

Lørdagskveldens selvmordsbombe er det kraftigste anslaget mot Saudi-Arabia siden flere selvmordsangrep mot vestlige boligområder i Riyadh i midten av mai. 35 mennesker ble drept i disse.

Over 600 arresterte

Terroraksjonene i mai ble starten på en rekke aksjoner der saudiarabiske myndigheter, blant annet etter sterkt påtrykk fra USA, har forsøkt å rydde ut opposisjon med tilknytning til al Qaida.

Til tross for at 15 av de 19 som var involvert i 11.september-aksjonene i 2001 var saudiarabere, og at det finnes sterke indisier på at en del av finansieringen av disse aksjonene kom fra saudiarabiske kilder, har den saudiarabiske kongefamilien hardnakket stått fast på at det ikke finnes noen al Qaida-aktivitet i kongedømmet.

Samtidig er det kommet meldinger fra høytstående talsmenn fra al Qaida og andre militante, om at vestlige forretningsfolk og diplomater må jages fra Saudi-Arabia. Også kongefamilien er utpekt som mål fordi den oppfattes som et viljeløst redskap for USA.

Over 600 militante opposisjonelle skal være arrestert i disse aksjonene, selv om saudiarabiske myndigheter er svært tilbakeholdne med opplysninger. Noen ganger er rapporter om aksjoner blitt tilbakevist som usanne.

«Kongefamilien har skylden»

En ledende saudiarabisk opposisjonell, dr. Saad al-Faqih, sa søndag til nettutgaven til fjernsynsstasjonen Al Jazeera, at det er kongefamilien som må bære skylden for det voldsomme attentatet lørdag kveld.

— Den har stengt døren for selv den minste politiske ytring. Dermed har den ikke gjort noe for å forhindre angrep av denne typen. Alle innbyggere er blitt ofre for myndighetenes massive sikkerhetskampanje, sa han.

Andre opposisjonskilder hevder at kongefamilien har skapt kaos i landet ved å slå ned på selv fredelige opposisjonelle, og ved å kalle alle som har andre meninger enn de offisielle, for terrorister.

Siden mai har det vært en økt al Qaida-aktivitet i Saudi-Arabia, og det synes klart at grupperingene har gode kommunikasjoner til utlandet. For få dager siden offentliggjorde en pakistansk undergrunns fjernsynsstasjon, som har spesialisert seg på utsending av video- og lydbånd med budskap fra Osama bin Laden og hans nærmeste medarbeidere, et seks minutter langt videobånd som viser fire av selvmordsbomberne fra Riyadh-attentatet i mai. Mens de kjører mot målet, siterer de Koranen og forsikrer hverandre om at de vil møtes igjen i Paradis.

For få dager siden gikk det dessuten ut en melding på nettstedet «Jihads stemme», som antas å ha tilknytning til al Qaida, der sympatisører ble oppfordret til å gjøre sitt ytterste for ikke å provosere det saudiarabiske sikkerhetspolitiet.

STOR SKADE: Minst 11 mennesker ble drept og over 120 såret i eksplosjonen i Saudi-Arabias hovedstad lørdag kveld. Angriperne kom seg inn på området forkledd som saudiarabiske sikkerhetsfolk. De hadde uniformer og kjørte en bil av samme type som politiet bruker, sier en politioffiser til nyhetsbyrået Reuters.<p/> FOTO: AL ARABIYAH/REUTERS
FOTO: AL ARABIYAH/REUTERS<p/> SKADD En skadet kvinne får behandling på Riyadh sykehus etter eksplosjonen sent lørdag kveld. 4 av dem som ble drept var barn som lå og sov hjemme da bomben smalt.<p/> FOTO: AL ARABIYAH/REUTERS