Stordahl endte på 18. plass under 1500 meter - distansen der han er regjerende verdensmester. Tiden 1.51,30, plasserte han godt bakk medaljeplassene:

1. Enrico Fabris, Italia 1.46,46

2. Denny Morrison, Canada 1.46,82

3. Chad Hedrick, USA 1.47,58Solen kaster sine varme stråler over OL-byen mens Rune Stordal jogger foran den gedigne olympiske ovalen der skøyteløpene skal avvikles i februar. Det virker idyllisk, men virkeligheten er tøff. Iallfall for Rune Stordal. Hans fem uker lange skadefravær har nemlig medført at han ikke har fått gå noen av de tre 1500-meterne som er avviklet i verdenscupen hittil i vinter.

Trangt nåløye
I dag har han en ny sjanse. Men det blir også den siste og den eneste. For utrolig nok skal det ikke gås flere 1500 m-løp før OL! Selv om det altså er to måneder igjen til det braker løs i Oval Lingotto.

- Jeg skulle jo ønske at situasjonen var annerledes. Men slik er det blitt, og da må jeg bare kline til her og nå, sier 26-åringen fra Fana.

Kravet fra Olympiatoppen er at løperne må ha to plasseringer blant de 12 beste i verdenscupen. Alternativt et løp blant de seks beste.

Må blant de seks
Landslagstrener Peter Mueller bekrefter de beinharde kriteriene:

- Det er ikke jeg som har laget reglene, men slik er det bare. Rune må inn blant de seks beste. Han får bare denne sjansen, sier han.

- Jeg håper han klarer det, og han har en bra mulighet. For isen her passer jo Rune. Skikkelig jobbeis, og det liker han, tilføyer Mueller.

Stordal fikk en test i går, da han valgte å gå 1000 meter i B-gruppen. Det ble en ren gjennomkjøring på 1.12,99. Det ga 21. plass, så vidt foran debutant Eirik Lunde Pedersen, som fikk 1.13,08.

-Brutal situasjon
Stordal gikk for å få fartsfølelsen, og for å ta unna litt nervepress.

- Det er jo en brutal situasjon jeg er kommet i. Det er det bare å innrømme. Men klarer jeg å holde samme fart som på 1000-meteren, og knaller til med en god sisterunde, så er jeg på 1,48-tallet. Jeg tror det må til, sier Stordal.

Norge har fire plasser på 1500 meter i OL. Even Wetten og Petter Andersen er alt kvalifisert. De to andre som er aktuelle er Mikael Flygind Larsen (har en 13. og en 14. plass) og Håvard Bøkko. Han satte juniorverdensrekord i Salt Lake City, men ble likevel bare nummer 16. I tillegg har han en 14. plass fra Heerenveen sist helg.

- Det viser bare at nivået på 1500 m er vanvittig. Men jeg kan ikke gå rundt og håpe at de andre skal gå dårlig. Det blir feil. Det viktigste er selvsagt at Norge får fire gode løpere i OL, og så får jeg bare sørge for å bli en av dem, sier Stordal.

Tirsdag 21. februar er fortsatt tusjet av på kalenderen. Det er dagen da Rune Stordal minst av alt ønsker å se på skøyteløp fra tv-stolen....

HER SKAL DET SKJE. I dag går Rune Stordal for en OL-plass i Oval Lingotto i Torino. - Hallen er fin og isen passer meg bra. Jeg må bare gå så fort at jeg også får komme igjen her i februar, sier Stordal der han jogger ned etter gårsdagens gjennomkjøring på 1000 m.

FOTO: ERIK JOHANSEN, SCANPIX