Kritikerne kan slakte filmene så mye de orker, folkungen Arn Magnusson rir videre. Figuren er skapt av Jan Guillou, for det dro trolig aldri noen svensk tempelridder til det hellige land. Derfor kom det sannsynligvis heller ingen skip fra det hellige land til vestkysten, farkoster lastet med gull, vakre hester og kunnskapsrike fremmedlandske arbeidere.

Det har derimot stått mange store og viktige slag i de traktene du som turist kan kjøre, vandre eller sykle gjennom. Besøket i landet mellom innsjøene Väneren og Vätteren blir derfor til en fascinerende reise tilbake til middelalderen. Og de siste syv-åtte årene har det gått reneste korstoget av turister til götenes land der sverkere og erikere kjempet om makten.

Arn-plakatene møter deg alt ved innkjøringen til Skara, byen som hadde verdenspremiere på den siste Arn-filmen for vel 14 dager siden. Utenfor Turistbyrån i Skara henger digre bannere som forkynner at du er i Arns rike. Innenfor er det utstilling, krigerske suvenirer og filmsnutter.

Viktig åpenbaring
Tvers over for turistkommersen kneiser domkirken, i Guillous bøker gjort til et viktig sted. Det var her Arns mor Sigrid fikk en åpenbaring. Hun skjenket etterpå eiendommen Varnhem til cisterciensermunkene, og siden fødte hun - i Nådens år, Arn i dette klosteret, ifølge bestselgerne.

Domkirken i Skara er vakker og vel verdt en visitt. Vi må tilstå at Guillous beskrivelser av den kirkelige makt og dens menn spretter opp for vårt indre øye når vi tar sete på en av benkene. Under hvelvingene ble det messet til storkarer og det uopplyste folket både på kirkespråket - latin, og svensk.

Mye ølsuping
Historiske fakta og Guillous skildringer av dagliglivet går selvsagt ikke alltid i hop. Dette vet den besøkende, men lærde menn har kavet seg opp og mener at forfatteren er særlig upresis når han omtaler den daværende svenske overklassen. I Arn-alderen var ikke deres treller mye verdt. Overklassen gjorde heller ikke mye gangs arbeid på storgårdene sine, men de var svære til å ete og supe øl, ifølge bøkene.

De lærde strides også om straffene kirken utmålte. Byrdene var visstnok ikke så tunge som det Arn og hans elskede Cecilia Rosa ble utsatt for. Hvorvidt biskopene var feite og griske og snudde kappene etter vinden - som i Arn-bøkene, det vet verken vi eller Turistbyrån i Skara noe presist om.

Inn i virkeligheten
Turistkontoret vet mer sikkert at halvparten av dem som kommer innom kontoret, spør etter steder og «hendelser» med utgangspunkt i bøker og filmer. Og selve stedene er ekte, nettopp det er så kjekt med reisen i Arn-land. Miksen av fiksjon og virkelighet faller i smak hos Guillou-fansen. I årene 1999 - 2007 er det notert rundt 2,7 millioner besøkende på ti utvalgte steder fra Arn-bøkene, viser en rykende fersk rapport om det som kalles «Arnfilmturismen».

Men feberen begynte flere år før filmene, og turistindustrien grep sjansen til millioninntekter og flere arbeidsplasser. Febertoktene forsterket seg mange grader da tempelridderen svinget det velsignede sverd i den første filmen i 2007.

Ny gullalder
Slik er den mørke middelalder i Västergötland blitt en gullalder i Skaraborg-regionen, uten at Arn-ståheien virker påtrengende, det er svenskenes genistrek.

Vi setter oss på en urgammel mur og hører fuglekvitter fra løvtunge kjempetrær utenfor klosterkirken i Varnhem. Atmosfæren stimulerer fantasien som vi kobler opp mot fakta om klosterets historie. Det er helt sant at foran føttene våre dyrket flittige munker opp jorden og innførte fremmede planteslag.

En annen gang gir vi oss kanskje i kast med den 40 km lange pilegrimsleden fra Varnhem forbi Gudhem, også da med fiksjon og virkelighet som ballast ...