• BILDE VED AUTOMATEN: Slik førte Oddbjørn Kopperstad passet sitt gjennom automaten på Stavanger lufthavn i fjor sommer. Det gjorde at passet sprakk, og den planlagte Sri Lanka-turen gikk i vasken.

    FOTO: FREDRIK REFVEM

Pass opp, ellers ryker ferien

Titusener av nordmenn har pass som uten forvarsel kan sprekke og bli ugyldige.

Etter et halvt års planlegging var tiden endelig inne. Oddbjørn Kopperstad, konen og to andre vennepar står i skranken på Stavanger lufthavn Sola. Om et par timer skal de sammen være på vei til Sri Lanka. Kopperstad må bare sjekke inn først.

- Vi valgte å bruke automaten for å sjekke inn. Jeg bøyde derfor en del av passet for å få skannet det i automaten. Da sprakk delen som inneholder personopplysninger. Folkene i innsjekkingen opplyste meg om at nå var passet ugyldig. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, sier han til Stavanger Aftenblad.

Visste om svakhet

Forklaringen ligger i en svakhet i alle pass utstedt mellom mars 1999 og september 2005. Disse har en svakhet som gjør at personaliasiden i passet kan brekke eller løsne og slik med ett bli ugyldige. 1.512.589 pass ble utstedt i denne perioden, ifølge seksjonssjef i Politidirektoratet (POD), Steinar Talgø.

- Da Justisdepartementet innførte maskinlesbare pass i 1999 var de klar over feilen. Tross svakheten valgte departementet likevel dette passet fordi det var langt sikrere mot manipulering enn andre typer pass. De gamle passene var eksempelvis veldig lette å forfalske, sier han.

Etter uhellet oppsøkte Kopperstad politiet på flyplassen, som var snare med å utstede et nødpass, men til ingen nytte. Kopperstad skulle nemlig mellomlande i Qatar, og der godtar de ikke nødpass.

- Jeg opplevde irritasjon og skuffelse, men vet at det finnes steder og flyplasser der en slik hendelse lett kunne medføre større problemer og ubehageligheter, sier han.

Kopperstad har siden kjempet for å få tilbake 15.000 kroner, som var det han og konens billett kostet. Kopperstad har fått nei fra både forsikringsselskapet og fra Rogaland politidistrikt. Nå er siste mulighet å klage til Politidirektoratet.

Kan få erstatning

Hvis du har pass som er utstedt i den aktuelle perioden, bør du kontakte ditt lokale politikontor (se fakta), er beskjeden fra Talgø i Politidirektoratet.

- På generelt grunnlag kan jeg si at publikum får erstattet utgifter de får på grunn av denne feilen så fremt det er utgifter som de ikke har hatt noen rimelig mulighet til å verge seg mot, sier han.

Men det handler om skjønn, og i tilfellet Kopperstad har det så langt ikke gått hans vei.

Ikke for alle

Fordelen er å oppdage at passet et skadet før avreise. Da har du krav på å få utstedt nytt pass gratis med samme utløpsdato som det gamle passet.

- Bør ikke alle med pass fra denne perioden få utstedt nytt pass gratis? De kan jo plutselig sprekke og slik ødelegge ferien for folk?

- Det er til syvende og sist et spørsmål om hvorledes man skal bruke skattebetalernes penger. Å skifte ut samtlige pass vil koste et betydelig antall millioner kroner, sier Talgø.

Mellom 45.000 og 50.000 pass er til nå byttet inn, opplyser Talgø, men kun et fåtall av disse har søkt om erstatning for ødelagte reiser og lignende.

Lite hjelp

Får man avslag hos POD i siste instans, er det lite man kan gjøre, sier Edith Kristin Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Du kommer ingen vei hvis du er uheldig.
Edith Kristin Nøkling, Forbrukerrådet

- Generelt har passasjerene ansvaret for å ha gyldige reisedokumenter. Går man for eksempel inn på SAS sine vilkår, er det bestemmelser som går på akkurat det. Du kommer ingen vei hvis du er uheldig.

Nøkling påpeker at flyselskapet også kan nekte deg om bord hvis de har grunn til å tro at du ikke kommer inn i landet du skal reise til.

- Sett deg inn i vilkårene til reisen du har bestilt. Det vil kunne variere fra land til land og fra selskap til selskap. Og husk: Du kan ikke regne med å få utlevert nødpass.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Siste fra Reise-old

Nødpass

Nødpass

  • Er gyldige i alle land, forutsatt at de benyttes til hjemreise til Norge.
  • UD er kjent med at De forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait og Qatar ikke aksepterer nødpass som reisedokument for innreise. Nødpass er håndskrevet og de er dermed ikke gyldige i land som krever maskinlesbare pass, blant andre USA.