Europas best bevarte hemmelighet?

Bratislava får snart besøk av kong Harald og dronning Sonja. De skal rusle gjennom en av de vakreste gamlebyer i Europa.

For første gang i historien kommer en norsk konge og dronning på besøk til Bratislava.

Bratislava?

Man morer seg med en liten gjettekonkurranse, spør et utvalg på 26 mennesker av begge kjønn i flere aldersgrupper: Hvor ligger Bratislava? Da får man underlige svar fra presumptivt oppegående folk.

– Bratislava, Bratislava, la meg tenke, er det Romania?

– Nei.

– Bulgaria, da? Hovedstaden i Bulgaria?

– Nei.

En annen: – Er det ikke noe med det gamle Jugoslavia?

– Nei.

– Bratislava, jeg tror det ligger i Ukraina...

– Nei.

Vi lander i Wien. Derpå buss fra Schwechat flyplass. En time senere er vi midt i republikken Slovakias hovedstad. Tirsdag 26. oktober kommer kong Harald og dronning Sonja på offisielt tre dagers besøk til Bratislava. Er byen Europas best bevarte hemmelighet? Hva finner vi der i løpet av en helg? Hva får kongeparet se?

Stolt
– Alle som kommer hit har glede av gamlebyen. Det hører med å gå rundt der, byens kjerne er i seg selv en attraksjon, sier Zuzana Matejciková, 23 år.

Vi begynner i den stilfulle resepsjonen på Radisson SAS Carlton Hotel rett ved nasjonalteatret. Der står en vakker kvinne som hører hjemme i Bratislava og som er stolt av sin by.

– Både vi som er fra Bratislava og turister fra hele verden synes det er godt bare å gå rundt i gamlebyen, uten store avstander, og ende opp ved det hvite slottet over byen. Så har du den moderne restauranten på toppen av brospennet til den største broen over Donau. Det er spennende å få den med seg, og ikke minst utsiktsplattformen. Da ser du hele byen. Etterpå kan du gå langs den nye strandpromenaden ved Donau sørover til det helt nye shoppingsenteret Eurovea. Det trekker folk i alle aldre, så klart. Det var flott å vokse opp i Bratislava, og det er fint for unge mennesker å bo nettopp her, sier Zuzana med et smil.

Det er bare å følge hennes mange tips, starte med den berømte gamlebyen, som ser likedan ut i dag som den gjorde den gang lille Mozart var vidunderbarn og ga konsert i Pálffy-palasset i Ventúrska som seksåring i året 1762. I dag er den østerrikske ambassade å finne i bygningen.

Kongen og dronningen kommer til å ha ordføreren som guide når de går rundt i denne utsøkte gamlebyen. De kommer til å få høre om Bjørnstjerne Bjørnsons kamp for slovakenes frihet, og at dikteren blir minnet nå i Bjørnsonåret, 100 år etter sin død. Kongen åpner en utstilling i Bratislava slott om Bjørnson – hans liv og diktning. Kongeparet skal også til Banská Stiavnica, som var den viktigste gruvebyen i keiserdømmet Østerrike-Ungarn.

En arbeider stikker hodet opp av en kum i gaten Panská midt i gamlebyen. Han er riktig levende, enda han bare er i bronse. Turistgrupper fra hele verden stanser opp. Bykjernen er preget av muntre skulpturer, som samler grupper av ivrige turister. I gaten Laurinská står en komisk bronsemann på lur ved et hjørne og fotograferer. Paparazzi er hva han er. Napoleon lener seg i bronse over en benk på det innbydende torget Hlavné námestie. Keiseren er barbent, og med sin generalshatt på hodet har han den franske ambassade i et palé fra 1700-tallet bak seg.

Napoleon var ikke turist i byen, som den gang het Pressburg. Han inntok seiersmektig det store Primatial-palasset, som i dag er byens rådhus. Der måtte keiser Franz II av Østerrike–Ungarn pent undertegne fredstraktaten 26. desember 1805 etter slaget ved Austerlitz.

På Maximilian Delikateso nyter noen damer varm sjokolade med krem før de får med seg en fotoutstilling i friluft om Bucuresti, en dokumentasjon om Ceausescus grusomheter og brutale undertrykkelse. De vet noe om diktatur rácia byr på god brunch og god utsikt. Under oss ligger byen og St. Martins-katedralen fra 1200-tallet, der ungarske konger ble kronet. I september fylte Jan Garbarek med Hilliard-ensemblet katedralen.

Donau er ikke blå, lektere glir sakte forbi, og over elven den største drabantbyen i Slovakia, Petrzalka – et mareritt av høyhus fra 70- og 80-tallet, tett som torskerogn. Den store bysten av slovaken Alexander Dubcek er blomstersmykket på plassen som er oppkalt etter ham så nær parlamentet.

Om kvelden er det nyrestaurerte Bratislava slott en skinnende eventyrborg. De røde trikkene fra kommunisttiden skriker gjennom gatene. Little Big City står det på trolleybussene. En kelner på restauranten Le Monde oppdager mitt norske tonefall:

–Hvor mange rein har du?

Han ler og forklarer at han møtte så mange norske turister da han arbeidet i Praha at han nå kan en rekke norske setninger.

Kjendisenes hotell
Radisson Blu Carlton er vårt hjem i byen, sentralt ved den rektangulære plassen Hviezdoslavovo, der den amerikanske ambassade ligger som et beskyttet fengsel. Det første Carlton-hotellet sto ferdig i 1760. Jules Verne har bodd her, han med Jorden rundt på 80 dager, H.C. Andersen har bodd her, Thomas Alva Edison, Johannes Brahms, Franz Liszt, Alfred Nobel, Theodore Roosevelt, Albert Einstein, Nikita Khrusjtsjov og Elton John også. Og George W. Bush.

Fem store elvecruisebåter ligger ved kaien langs Donau. Søsterskipene M/S «Dnipro» og M/S «Volga» seiler under det ukrainske, blågule flagg. Jeg ser inn i illuminerte restauranter der kelnere i hvite jakker serverer middag. Passasjerene er godt voksne mennesker. Mineralvann og Pilsner Urquell lastes om bord i «Dnipro», seilingsklar for Wien.

Vi tar heisen opp til brorestauranten på Nybroen over Donau, 95 meter over bakken. Enda et utsiktspunkt. Nybroen med den futuristiske restauranten var omstridt da den sto ferdig i 1972, som et ledd i ny motorvei som pløyer gamlebyen.

På vei til hotellet kommer vi til en underlig kirke i gaten Gajova. Den blå kirke. Modrý Kostolik, eller St. Elizabeths kirke, helt blå, oppført mellom 1910 og 1913 i sprakende jugendstil, tegnet av den ungarske arkitekten Ödön Lechner. Den er søtladen innvendig, men utenpå? Utrolig spesiell og fascinerende.

Kirken er populær til brylluper. Den står perfekt til nabobygningen, et gymnas i knallgul jugend. Vi haster innom fransiskanerkirken i voldsom barokk med hodet fullt av inntrykk. På netthinnen har jeg bildet av den rasende og fortvilte gutten som viser sitt bare bryst foran en sovjetisk stridsvogn 21. august 1968. Bak ligger Bratislavas tekniske universitet. Slovakias nyere historie er tung. I dag skinner friheten i den gamle byen.

Siste fra Reise

Fakta/Bratislava