- Ord strekker knapt til i kveld. Jeg liker ikke å ta ting på forskudd, men jeg tror vi må kunne si at dette går ganske bra, sier Monica Mæland til bt.no tidlig mandag kveld.

Hun blir presentert som byens byrådsleder også de neste fire årene på Høyres valgvake på Landmark.

Der sto jubelen fi taket også da det ble annonsert at Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder.

Alle tradisjonelt sterke Høyre-kretser som viste solid fremgang,

Forhåndsstemmene utgjør nesten hver femte mulige velger i Bergen, men er vanligvis ikke helt representative for det endelige resultatet. Likevel er de en kraftig pekepinn på hvilken vei vinden blåser. Og i Bergen er det definitivt høyrevind.

-  Dette er den beste valgkampen i Bergen Høyre noensinne. Vi har holdt oss til planen og snakket om lokale saker, sier Harald Victor Hove, leder for Bergen Høyre.

Bekymret for Frp

I 2007-valget gjorde Høyre det langt dårligere blant forhåndsstemmene enn blant dem som stemte valgdagen. Men det skyldtes trolig den gang at Høyre kom sterkt på slutten av valgkampen.

Den lille malurten i begeret for Høyre-folket var byrådskollegaen Frp, som bare fikk 11,2 prosent av forhåndsstemmene. Dermed kan flertallet til det sittende byrådet være truet, og Venstre kan komme på vippen.

Det vil i så fall gi en vanskeligere styringssituasjon, siden Frp og Venstre ikke kan samarbeide.

-  Det er aldri kjekt når samarbeidspartnere ser ut til å gjøre det dårlig. Men Venstre gjør det bra, og de er også et borgerlig parti, og vi ønsker et bredest mulig borgerlig flertall, sier Mæland.

- Men dere kan miste dagens flertall?

- Det er det for tidlig å si noe om nå, sa byrådslederen i 22-tiden.

Krever ordføreren

Hun mener også det er for tidlig å snakke om hvem som skal ha ordføreren dersom resultatet blir som det blir.

Stortingsrepresentant og tidligere byråd Henning Warloe er derimot klar på at han mener Høyre må kreve ordførerposten hvis partiet virkelig blir nesten tre ganger så stor som Frp.

-  Jeg er mer uavhengig nå, og kan derfor si det. Dersom dette blir i nærheten av valgresultatet, bør Høyre ha som utgangspunkt i forhandlingene at vi skal ha ordføreren, sier Warloe.

- Men er det viktigst for Høyre å få en ekstra byrådspost, eller å få ordføreren?

- Da mener jeg ordfører er viktigst. Det er en veldig synlig posisjon i Bergen og vi har en god kandidat i Trude Drevland.

Høyrebølge nr. 2

2011-valget kan bli det beste valget for Høyre siden 1979. Den gang skyllet høyrebølgen over landet, og Bergen Høyre kunne notere 39 prosents oppslutning. Sammen med KrF og Venstre styrte partiet byen med rent borgerlig flertall gjennom 80-tallet.

-  Dette er akkurat som i gamle dager, strålte Høyre-veteran Pål Bakka Jr. i går.

Siden 2003 har det bygget seg opp en ny Høyre-bølge i Bergen, og Monica Mæland har sett oppslutningen stige jevnt og trutt i sine åtte år som byrådsleder. Fra 27,4 prosent i 2003, litt ned til 26,3 prosent i 2007 og til gårsdagens kanonresultat.

- Mye skyldes selvsagt den nasjonale trenden, der Høyre har ridd på en medgangsbølge de siste to årene. Men fremgangen i Bergen er enda større enn den er nasjonalt, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Hva synes du om den nye Høyre-bølgen? Si din mening under!