— Det er mye sinne i samfunnet nå, sier Fabio Gándara (26), som neste lørdag inviterer til globalt opprør.Madrid

Det nye, spanske revolusjonseventyret, på Twitter kjent som #spanish revolution, begynte for alvor med en demonstrasjon på Puerta del Sol-plassen i Madrid 15. mai i år. Derfor kalles bevegelsen 15M og dens medlemmer "Los Indignados" – de indignerte.

15M-bevegelsen springer ut fra Democracía real YA (DRY) – Ekte demokrati nå, en plattform for sivilt engasjement som Fabio Gándara var med å etablere i vinter. Neste lørdag får de spanske aksjonistene følge av indignerte borgere i Storbritannia, Sør-Europa, USA og Latin-Amerika i en global demonstrasjon. Tusenvis av mennesker i flere titalls byer er ventet ut i gatene.

Å innta gatene og plassene for å be om endring er en bevegelse med stadig flere navn: "Take the square", "Occupy Wall Street", "Indignati Roma", "Echte Demokratie Jetz", "Syntagma Square" (Aten), "Reelle Democratie Paris" og "Real Democracy Now Norway". Attac er også med og arrangerer 15. oktober-demonstrasjonen.

Det hele startet hjemme hos Fabio Gándara i vinter. Sammen med noen venner etablerte den arbeidsledige advokaten en Facebookgruppe mot spanske myngdighetes kuttpolitikk. Nå kalles Gándara internettets Che Guevara.

— Utgangspunktet for demonstrasjonene er ulikt, men vi ble inspirert av folket på Tahrir-plassen i Egypt, av måten de nordafrikanske demonstrantene brukte det offentlige rom på. Den viktigste parallellen er mobilisering via sosiale medier, sier Gándara til BT.

Les mer om han og den spanske opprørsbevegelsen i BTMagasinet og i lørdagskommentaren.