Dette kan ha snytt demokraten Al Gore for seieren, skriver storavisen Los Angeles Times.

Republikaneren George W. Bush vant Florida med et spinkelt flertall på bare 537 stemmer over Gore. Takket være den amerikanske valgordningen var dette nok til å sikre ham seieren, selv om Gore fikk flest stemmer på riksplanet.

Det knappe flertallet i Florida førte til en nærmest endeløs krangel om hvilke stemmer som var gyldige og hvilke som måtte forkastes. Los Angeles Times hevdet mandag at uriktige oppføringer i forbryterregisteret førte til at tusenvis av velgere ble nektet å avgi stemme — blant dem svært mange svarte, som tradisjonelt stemmer på demokratene.

USAs tidligere justisminister Janet Reno bekreftet mandag at hun vurderer å stille som motkandidat mot Florida-guvernør Jeb Bush, hvis Bush søker gjenvalg neste år. Jeb Bush er bror av president George W. Bush, og hans nøytralitet i behandlingen av stemmesedlene i delstaten etter fjorårets valg er blitt trukket i tvil.

Den nå 62 år gamle demokraten Reno var statsadvokat i Florida-fylket Miami-Dade før president Bill Clinton i 1993 utnevnte henne til justisminister i sin regjering. Hun regnes som svært populær i Florida, og kan ifølge observatører bli en farlig utfordrer for Jeb Bush som guvernør i Florida.

(NTB)