I kunngjøringen om frigivelsen forpliktet regjeringen i Colombo seg også til å overholde en begrenset våpenhvile kommende helg. Denne helgen feirer både det singalesiske folkeflertallet og det tamilske mindretallet i Sri Lanka nyttår.

–Forsvarsdepartementet har gitt ordre om at alle offensive operasjoner skal stanses fra midnatt 12. april til klokken 0600 17. april, het det i den offisielle erklæringen fra Colombo. Våpenhvilen vil dermed vare lenger enn de fire dagene en regjeringstalsmann antydet tirsdag.

Solheim mekler Ifølge diplomater i Colombo er dette godt nytt for den norske fredsutsendingen Erik Solheim, som forsøker å mekle mellom partene i borgerkrigen i Sri Lanka. Søndag ble det advart om at fredsprosessen var i fare, etter at den tamilske LTTE-geriljaen hadde satt fram sine krav.

De såkalte tamiltigrene krevde da å bli anerkjent som en lovlig organisasjon, og at det lempes på de økonomiske straffetiltakene mot dem. Disse kravene ble lagt fram for Norges ambassadør i Sri Lanka, Jon Westborg.

LTTE kjemper for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av det som i dag er Sri Lanka. Minst 60.000 mennesker har i løpet av de siste to tiårene mistet livet i den blodige borgerkrigen på øya sør for Indias sørspiss..

Unngår budsjettkrise? Det srilankiske Frihetspartiet SLFP hadde sikret seg støtte fra alle sine politiske allierte foran en viktig votering i nasjonalforsamlingen onsdag, sa politiske observatører i Colombo. Avstemningen gjaldt statsbudsjettet for kommende periode.

Den srilankiske koalisjonsregjeringen knaker i sammenføyningene, og har bare et flertall på fire i nasjonalforsamlingen, som består av 225 representanter. Opposisjonen har forsøkt å lokke flere parlamentarikere fra SLFPs regjeringspartnere til å hoppe av.

Srilankiske etterretningsagenter skal ha avslørt en sammensvergelse, der så vel regjeringsministre som menige parlamentarikere skulle bestikkes til å felle regjeringen. Fem ledende forretningsselskaper skal ha tilbudt disse politikerne bestikkelser i millionklassen.

NTB