JESPER KONGSTADHEIDI AMSINCKIsraels statsminister Ehud Olmert ringte i går til FNs generalsekretær Kofi Annan og beklaget bombedrapet på fire FN-observatører. Israel kaller angrepet et uhell.

Annan aksepterte tilsynelatende beklagelsen. Han skjulte likevel ikke sin vrede over hendelsen, på gårsdagens toppmøte i Roma.

Annans umiddelbare kommentar var at Israel «tilsynelatende bevisst» hadde rettet missiler mot FN-styrken Unifil (UN Interim Force in Lebanon) – og at dette hadde skjedd til tross for at Olmert personlig hadde forsikret ham om at styrket ville bli skånet.

I går krevde Annan at Israel sammen med FN øyeblikkelig gjennomfører en undersøkelse at hva som skjedde da FN-posten i Khiam i Sør-Libanon ble truffet av et missil, og de fire ubevæpnede FN-observatørene fra Kina, Canada, Finland og Østerrike mistet livet.

Israel har avvist at FN-posten ble beskutt med vilje. Ehud Olmert har uttrykt «dyp beklagelse».

Khiam-posten hadde angivelig vært under beskytning i mange timer da episoden inntraff. Bombardementet fortsatte til ut på kvelden, selv etter at redningsarbeidet var i gang.

«FN-styrkens leder i Sør-Libanon, general Alain Pelligrini, hadde i løpet av dagen vært i kontakt med israelske offiserer for å understreke overfor dem at FN-posten skulle beskyttes mot angrep», heter det i en meddelelse fra FN i New York.

Unifil-styrken fungerer utelukkende som observatører i området. Den er blitt rammet en del ganger av både Israel og Hizbollah siden krigsutbruddet. 2000 FN-soldater har vært utstasjonert i Unifil siden 1978.

Fire ghanesiske FN-soldater ble lettere såret tirsdag, da deres posisjon ble rammet av skudd fra en israelsk tank.

Det er usikkerhet om Unifil-styrkens fremtid i Libanon. det er mulig den vil bli erstattet av en langt større og mer kraftfull internasjonal sikkerhetsstyrke i FN-regi.