Skytingen skjedde under debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» på kulturhuset «Krudttønden» på Østerbro lørdag, melderJyllands-Posten.

GJERNINGSMANN: Dansk politi har sluppet tre bilder av det som kan være gjerningsmannen. Bildet ble fanget på kamera like etter at fluktbilen ble dumpet.
København politi
bqitwsj0h8l3esngebrg.jpg
København politi
paranwpxjrakiflbrrcg.jpg
København politi

Den svenske kunstneren og muhammedtegneren Lars Vilks deltok på møtet, men han er uskadd. Dansk politi sier imidlertid at tre politifolk er såret og én person er drept. Den drepte er en sivil mann på 40 år. De sårede politifolkene er utenfor livsfare.Politiet uttalte tidligere i dag at skytingen var et forsøk på å drepe tegneren Lars Vilks. Det opplyste innsatsleder Jørgen Petersen til Ekstra Bladet.

I 22.30-tiden uttaler Vilks til Associated Press at han selv tror han var målet for angrepet.

Brukte maskingevær

En mørkt kledt gjerningsmann er på frifot, ifølge politiet. Mannen skal ha et arabisk utseende og være i 25-30-årene. Ifølge politiet skal mannen ha brukt et sort maskingevær i angrepet.

Politiet vet ikke om flere er involvert, men innledende avhør tyder på at mannen var alene under angrepet.

Rundt klokken 18 ble fluktbilen, en VW Polo, funnet på Borgervænget på Østerbro.

Politiken skriver at politiet betrakter episoden som et terroranslag.

Klokken 19 rapporterer Politiken at politiet er massivt til stede på Østerbro.

Et stort område fra Østerbro Stadion Fælledparken over Gunnar Nu Hansens Plads, ned Østerbrogade og videre ut til Jagtvej er sperret og voktes av væpnet politi.

ÅSTEDET: Politiets teknikere undersøker i kveld inngangen til kulturhuset «Krudttønden». Inngangspartiet bærer preg av at mange skudd har blitt fyrt av.
Scanpix

— Til slutt merket vi ikke puls

Et øyevitne sier til Ekstra Bladet at han så den sivile mannen bli skutt i brystet.

— Det lignet en likvidering, sier han til avisen.

Vitnet er nabo til kulturhuset, og så offeret bli liggende blødende igjen på bakken etter at gjerningsmannen stakk av. Sammen med et annet vitne forsøkte han ifølge den danske avisen å gi førstehjelp. Offeret var ifølge vitnet en tilfeldig forbipasserende, og hadde ikke vært med på debattmøtet.

— Vi forsøkte å stoppe blødningen. Det blødde kraftig. I starten gispet han, men etter hvert ble det svakere. Til slutt kunne vi ikke merke puls, sier vitnet til Ekstra Bladet. Han blir nå avhørt av politiet.

- 30 skudd løsnet

Skuddene i angrepet ble løsnet rundt kl. 15.30. Den franske ambassadøren til Danmark skal ha talt om utfordringer knyttet til islamisme og ytringsfrihet da skuddene falt.

Ifølge et øyenvitne kan det ha blitt løsnet så mange som 30 skudd, og en politimann fra det danske sikkerhetspolitiet PET skal være skutt i beinet. Det var bevæpnede politifolk til stede på arrangementet.

— Det var masse PET-folk der, og vi ble alle sjekket før vi fikk gå inn. Jeg tror det ble skutt i omtrent to minutter. Kanskje 30 skudd til sammen. Det kom folk inn, heldigvis var det PET-folk. Den ene var skutt i beinet. De tilkalte forsterkninger. De kom løpende gjennom lokalet med pistolene hevet, og fikk så Lars Vilks ut en bakdør, forteller satireforskeren Dennis Meyhoff Brink, som var på møtet, til avisen.

- Skjøt i foajeen

Andre øyevitner sier til danske Ekstra Bladet at minst to politifolk er truffet av skudd.

— En hinket rundt, den andre lå på gulvet i foajeen, forteller Jette Dali, leder for Dansk folkeparti, som var til stede på debattmøtet.

— Folk la seg ned på gulvet. Vi visste med det samme at dette var alvor, sier hun.

Teknisk sjef i bygningen der møtet ble holdt, Palle Vedel, sier til Jyllandsposten at en gjerningsmann gikk inn i foajeen og begynte å skyte med noe som lignet på et automatvåpen.

— Politiet besvarte ilden, og der var mange skudd. Jeg var på kjøkkenet, og derfra kunne jeg se gjerningsmannen løpe vekk fra stedet mens han fortsatte å skyte, sier Vedel.

Et vitne sier til kringkasterenDanmarks Radioat de har sett en mann løpe etter en annen mann da skuddene ble avfyrt. Det skal være stort oppbud av politi med maskinpistoler og ambulanser utenfor bygningen.

Søkte ly i kjølerom

Helle Merete Brix i Lars Vilks komiteen sier til dansk TV2 at Vilks søkte ly i et kjølerom mens skytingen pågikk. Hun mener skytingen er et klart attentatforsøk mot den svenske tegneren.

— Han er en rolig mann. Det er ingen som synes det er behagelig når noen forsøker å foreta et attentat mot en, men vi lå i kjølerommet, holdt hverandre i hånden og fortalte dårlige morsomheter. Hva skal man ellers gjøre i en slik situasjon? Livvaktene hans gjorde et formidabelt arbeid, sier hun.

Tidligere utsatt for trusler

Tegneren Lars Vilks har tidligere vært utsatt for trusler og angrep etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007.

Vilks har sagt at han har levd med skjerpede sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Tegneren ble tatt ut av bygningen av sikkerhetspolitiet etter skytingen, og møtet skal ha blitt gjenopptatt kort tid etter klokken 16.

– Vi fortsetter uansett arrangementet. Dette kan ikke stoppe oss, sa Information-redaktør Niels Ivar Larsen, som ledet paneldebatten.

STORT POLITIOPPBUD: Det var bevæpnet politi fra det danske sikkerhetspolitiet til stede ved arrangementet. Flere skal være skadet etter skytingen.
Scanpix