FRANK M. ROSSAVIK

Neste år og i 2006 skal en rekke land holde folkeavstemninger om EUs nye konstitusjonstraktat. Det kan bli en ny, forrykende opplevelse for Unionen. Derfor samlet EUs presidentskap i går europaministere, kommissærer og andre nøkkelpersoner til krigsråd i Amsterdam.

«Å kommunisere Europa», het konferansen, og for en gangs skyld var hele diskusjonen åpen for pressen.

Utgangspunktet var greit. Stadige nederlag i folkeavstemninger, konstant kritikk, rekordlav deltakelse i Europaparlamentet — og snart altså mer trøbbel med folkeavstemninger.

— Vi må ta utgangspunkt i at borgerne har rett. Vi må forandre oss, erklærte europaminister Atzo Nicolai fra EUs formannsland Nederland ved møtestart.

Og så braket det løs i en uventet frisk og konkret debatt.

— Hver gang noe går bra tar vi æren for det som nasjonale politikere. Straks noe går galt, gir vi EU skylden, sa flere.

— Grunnen er jo at det er på hjemmebane vi har velgerne, la andre til.

Storbritannias europaminister Denis MacShane bekjente åndenød.

— Kommisjonen må slutte å gjøre ting hele tiden. Folk får jo aldri fred! Nasjonale regjeringer tar pauser innimellom, men fra Brussel kommer det omstridte forslag på løpende bånd, klaget han.

Europaparlamentets tidligere president Pat Cox, som ledet debatten, fortsatte med å rippe opp i gamle sår fra Irlands første avstemning om Nice-traktaten:

— Ja, for hvis ikke får vi dette «er du i tvil, stem nei»-argumentet hver gang.

Det fikk Jaroslaw Pietras fra Polen til å slenge inn en advarsel:

— Vi kan ikke forenkle ting for mye heller. Da vil nei-folkene bare si at vi prøver å skjule ting, og det er ennå verre!

Mye lakonisk nikking og hoderisting rundt bordet i Amsterdams Koekelkerk, en kirke omgjort til konferansesenter, der et høythengende, gigantisk orgel stadig så ut til å ville velte ned over forsamlingen og spare den for alle fremtidige problemer med borgerne.

Men i lokalets ånd; litt oppstandelse ble det også etter hvert.

— EU må ikke fremstå som Frankenstein, sukket kommissær Margot Wallström.

Kollega Antonio Vitorino fulgte opp, og fikk dagens største lattersalve:

— Jeg har ikke så store ambisjoner for som enkelte av dere har for hvordan vi kan fremstille Unionen. Jeg tror ikke vi kan gjøre Frankenstein om til Ursula Andress. Vi må bare innrømme at han er litt stygg her og der, men han har et hjerte av gull!

Det fikk mange til å rette ryggen litt.

Spanias Alberto Navarro Gonzales gikk på offensiven mot borgerne.

— Folk tar EUs resultater for gitt. Folk studerer i Erasmus-programmet, kjører uhindret over grenser og betaler i en felles valuta uten år tenke over det. Kanskje vi skulle avskaffe alt dette en periode, da ville folk oppdage hva EU gjør for dem!

Men mange mente løsningen er mer klargjøring og forenkling, mer dialog med velgere, men fremfor alt mer fokusering på EUs identitet.

— Vi har en sterk identitet og klare verdier i EU. Vi står for frihet, fred, demokrati, solidaritet og respekt for lover. Vi støtter FN og ratifiserer internasjonale avtaler, i motsetning til USA, sa Gonzales.

— Og vi sier et samlet nei til dødsstraff, det er også en viktig del av EUs identitet, la landsmann Josep Borell, president for Europaparlamentet, til.