Ifølge kildene har ikke den terrorettersøkte saudiaraberen kapasitet til å gjennomføre noe kjernefysisk angrep, men kildene tviler ikke på at han ville ha gjort dette om han hadde kunnet.

Ifølge The Times skal bin Laden ha skaffet seg kjernefysiske materialer fra atommakten Pakistan.

Pakistanere pågrepet

To pakistanske atomfysikere ble tidligere i uken pågrepet i hjemlandet, mistenkt for å ha forbindelse til Taliban-regimet i nabolandet.

Bashir Uddin Mahmood var prosjektleder i det pakistanske atomvåpenprogrammet fram til landet gjennomførte sine omstridte prøvesprengninger i 1998.

Siden da skal den pakistanske atomfysikeren, som omtales som Taliban-vennlig, ha ledet en organisasjon som har drevet hjelpearbeid i Afghanistan.

Uran-interesse

Alt i 1993 skal en medarbeider av bin Laden, Jamal al-Fadi, ha forsøkt å kjøpe en sylinder med anriket sørafrikansk uran for drøyt 13 millioner kroner, via en offiser i Sudans regjeringshær.

Ifølge tysk fjernsyn skal bin Ladens al-Qaida-nettverk også ha forsøkt å kjøpe kjernefysisk materiale fra den russiske mafiaen, men dette forsøket ble stanset da flere kilo anriket uran ble beslaglagt i Praha.

Sovjet-bomber

Den amerikanske forfatteren Yossef Bodansky hevder i sin bok om bin Laden at saudiaraberen kjøpte såkalte kjernefysiske koffertbomber fra flere tidligere Sovjet-republikker på slutten av 1990-tallet.

Tsjetsjenske opprørere skal ha formidlet salget av bombene, som bin Laden angivelig betalte for med 270 millioner kroner i kontanter samt to tonn heroin til en anslått gateverdi i Vesten på over 6 milliarder kroner.

Osama bin Laden har selv bidratt aktivt til spekulasjonene, og sendte i 1998 ut en kunngjøring med tittelen "Islams atombombe" der han understreket at verdens muslimer måtte skaffe seg så mye styrke som mulig for å kunne "terrorisere Guds fiender".

Bin Laden har aldri sagt direkte at han er ute etter å skaffe seg atomvåpen, og uttalelsen i 1998 kan ha vært ment som en støtteerklæring til Pakistans prøvesprengning.