• Har vi en statsminister? Eller har vi bare en god skuespiller som statsminister?

labour-landsmøtet TRULS SYNNESTVEDT

truls.synnestvedt@bergens-tidende.no

London

Flere engelske aviser lar spørsmålet henge i luften etter Tony Blairs svært personlige tale under Labour-landsmøtet i Bournemouth tirsdag. De mener at Blair nærmest bløffet forsamlingen med en oratorisk innertier av en tale -— som var uten substans. De viktigste sakene, som Nord-Irland og pundets forhold til Europa, ble liggende nærmest urørt, hevdes det. De sindigste avisene mener på sin side at Blair gjorde jobben sin -- og at talen hans på en spennende måte peker inn i en ny tid.

-- Ingen statsminister-tale Minst inntrykk gjorde Blairs avvikling av klassekampen i Storbritannia på The Daily Telegraph. -- Vi skulle gjerne ha skrevet noe vennlig om statsministerens tale. For denne regjeringen har jo ikke rotet til politikken, slik tidligere Labour-regjeringer har. Men dessverre, vi kan ikke rose talen -- fordi det var ingen statsminister-tale, bare en personlig hilsen til det britiske folk, skriver avisen. -- Mr. Blair hadde lite annet på hjertet enn det skrytet pressesjefen hans hadde kokt sammen.

Bare en skuespiller? Daily Mail konkluderer på sin side med at statsminister Tony Blair kanskje aldri har eksistert. -- Kanskje er det bare en flink skuespiller vi har sett disse årene? spør avisen. Innholdet i talen blir karakterisert som billige vitser og god, gammeldags demagogi. En øvelse i politisk kynisme, stort sett formidlet som slapstick, revy, «såpe» og karaoke, mener avisen. Andre klarte imidlertid å se andre, mer visjonære sider ved Blairs «annerledes» landsmøtetale. The Times, for eksempel, hadde merket seg at fjorårets slagord New Labour nå var blitt endret til New Britain. Blair har gått utenfor partiets stuedør.

Moderne «hærfører» Og en avis som The Guardian slutter rekkene. Den slår fast at Blair holdt en tale som gikk utenom og lenger enn partipolitikk. -- Tony Blair akter å gjøre seg selv til en moderne politisk hærfører -- en smart vri, mener avisen.