All tvil om utfallet av valget i Sør-Afrika ble ryddet av veien da Nelson Mandela søndag dukket opp på et valgmøte på en stadion i Johannesburg for å støtte Jacob Zuma.

Den 90-årige eks-presidenten er det største ikonet fra frihetskampen mot det rasistiske hvite styret, og selv om Nelson Mandela har trukket seg fra sørafrikansk politikk, nyter han stadig enorm innflytelse i landet.

15 år etter innsettelsen av Mandela som president er den afrikanske nasjonalkongressen ANC ifølge alle målinger igjen på vei mot en overbevisende seier.

Velges i neste måned

Presidenten velges ikke direkte i valget, men av parlamentet. Går alt som planlangt, vil Jacob Zuma bli utpekt til landets fjerde post-apartheid-president i neste måned.

Den første presidenten fra Sør-Afrikas største stamme, zuluene, blir mektigst blant en milliard mennesker på det afrikanske kontinentet. Med 50 millioner innbyggere er Sør-Afrika Afrikas kraftverk og står for en tredjedel av kontinentets totale økonomi.

Et av de få åpne spørsmål synes å være om ANC vil få de to tredjedelene ab de 400 plassene i parlamentet som er nødvendig for å treffe de store beslutningene og endre forfatningen.

Utfordres

For første gang utfordres de gamle frihetsheltene i ANC fra egne rekker. Misfornøyde avhoppere har stiftet sitt eget parti, folkekongressen COPE, med erklært mål å hindre at Sør-Afrika under Zumas ledelse utvikler seg til en korrupt ettpartistat med samme katastrofale resultat som i nabolandet Zimbabwe under Robert Mugabe.

COPE har fått en viss gjennomslagskraft, fordi dets ledere var med i frihetskampen mot det hvite styret. Flere av partiets ledere har som Nelson Mandela sittet fengslet på Robben Island utenfor Cape Town. Blant dem COPEs leder, tidligere forsvarsminister Mosiuoa Lekota, og partiets nummer to, Mbhazima Shilowa, fagforeningsleder fra Gauteng-provinsen ved Johannesburg.

Grovt sagt kan man si at mens ANC representerer de brede og fattige massene, henvender COPE seg mer til en middelklasse av svarte, fargede, asiater og liberale hvite.

70 prosent?

I meningsmålingene får COPE bare ti prosent av stemmene, men partiet har ifølge den politiske kommentatoren Anton Harber skapt ny dynamikk i sørafrikansk politikk, og med litt flaks kan det sammen med andre opposisjonspartier sende ANC ned under de nåværende 70 prosentene av stemmene.

Mandela avgjorde

Hadde COPE bevart et håp om for alvor å true ANCs lederrolle, ble det endelig slukket da Nelson Mandela møtte opp på det siste valgmøtet.

Iført gul T-skjorte med bilde av Zuma på brystet kjørte Mandela en æresrunde foran 100.000 mennesker sammen med Zuma i en golfbil. I en på forhånd filmet tale, som ble vist på storskjerm til tilhengerne, oppfordret han ANC til å fortsette arbeidet for å redusere fattigdommen blant Sør-Afrikas svarte og å skape et ikke rasedelt land.

En klar henvisning til at Sør-Afrika og sørafrikansk politikk langt fra er noe glansbilde. Størstedelen av den svarte befolkningen lever i dyp fattigdom, og selv om ANC har bygd tre millioner nye hus, renovert skoler og sørget for vann og strøm, er fattigdommen stadig tydelig. Offisielt er omkring 20 prosent arbeidsløse, uoffisielt 40 prosent, til tross for flere år med relativt høy økonomisk vekst på fem prosent i året.

Fotball-VM sommeren 2010 er tenkt å gi landet en økonomisk innsprøytning, men det er et åpent spørsmål om høy kriminalitet skremmer vekk tilskuerne. Politiet registrerer ca. 50 drap om dagen, omtrent samme antall som i USA, hvis befolkning er seks ganger større.

Dempet retorikken

Den 67-årige polygame (nylig ble han gift for 6. gang) og populære Jacob Zuma lover å ta hånd om alle problemer. Lederen fra ANCs venstrefløy, som tidligere gjorde seg bemerket med å synge kampsangen Umshini Wami (gi meg min maskinpistol) og danse zuludanser på valgmøter, har dempet retorikken under valgkampen.

De siste månedene har han gjort store anstrengelser for å berolige mindretallet av hvite, som med 4,5 millioner utgjør ni prosent av befolkningen. Forleden sa han at de hvite afrikaanere, som fant opp apartheidsystemet, er en afrikansk stamme på linje med zuluene.

Profil på Jacob Zuma

Likevel er mange usikre på Zuma. Etter å ha blitt frikjent for anklager om voldtekt ble en sak om korrupsjon og hvitvasking av penger nylig overraskende trukket etter flere års etterforskning. Ikke fordi det ikke var hold i anklagene, men fordi dommeren vurderte at det hadde vært politisk innblanding i saken fra Zumas motstandere.

Få hvite stemmer

En måling fra Ispos Markinor viser at bare en prosent av de hvite vil stemme på Zuma, mens 77 prosent av de svarte støtter ham. Uansett skandaler er Jacob Zuma en voldsom populær mann blant de svarte.

Etter frihetshelten Mandela og hans teknokratiske og kjedelige etterfølger, Thabo Mbeki, ser det store flertallet av sørafrikanere frem til å få en president som alltid har gjort en dyd av å være tett på folk. Onsdag stemmer han i sin fattige fødelandsby Nkandla i KwaZulu-Natal-provinsen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

STØTTES AV DE SVARTE: Disse guttene står foran en valgplakat for ANC og Jacob Zuma i Guguletu i Cape Town.
FINBARR O'REILLY
VINNER: Jacob Zuma får trolig rundt 70 prosent av vwelgerne bak seg.
Siphiwe Sibeko
VELGERE står onsdag i kø ved valglokalet i Freedom Park i Soweto.
Siphiwe Sibeko