LUDMILA KNAPSTAD

Det har er i dag nøyaktig 13 år siden Gennadij Zjuganov, som feiret 60 årsdag lørdag, sammen med andre politikerne skrev et åpent brev i den russiske avisen Sovjetisk Russia, som skarpt kritiserte Mikhail Gorbatsjovs politikk. Dette brevet ble etterpå sett på som en slags mental forberedelse til statskuppet i august 1991. Selv om Zjuganov ikke personlig deltok i kuppet, ble han kalt «statskuppets ideolog».

Farlige forbindelser

I dag er han selv et objekt for nådeløs kritikk både fra ytre og innepartiets opposisjon.

Seks styremedlemmer i KPRF skrev i slutten av mai et åpent brev til Zjuganov i et håp om å fremskynde hans frivillige avskjed. De mener at Zjuganov fører partiet til oppløsning. De peker bl.a. på de dårlige resultatene fra de siste to valgene: 13,69 prosent i presidentvalget i år og 12,61 prosent i parlamentsvalget i 2003, mot mellom 25 og 30 prosent i 1993.

Brevets forfattere mener at Zjuganov er skyld i denne mistilliten fra velgerne, og at han i de siste årene bare har latt som om han var i opposisjon til presidentmakten. Egentlig, skriver de i sitt brev, er det Kreml som påvirker de viktigste avgjørelsene i partiet og det er oligarkene som finansier partiet.

Skandalen rund KPRF begynte da det ble oppdaget at Zjuganov og hans krets har tette forbindelser med Berezovskij, Khodorkovskij og andre kjente forretningsmenn.

Avisene skrev da om åpent salg av mandater. Ifølge påstandene, kostet et parmalentsmandat mellom 200.000 og 1,5 millioner dollar.

Millioner i egen lomme

Etter fiaskoen under parlamentsvalget i 2003 skrev avisen Versia at Zjuganov og Vidjmanov tjente 30 millioner dollar på salg av mandater. På den måten sikret de 15 plasser i Statsdumaen til de største bedriftene i landet. Dette fremprovoserte en stor skandale i partiet, der Zjuganov ble anklaget for å putte partiets penger i egen lomme i en tid da partiet manglet desperat penger til valgkampen.

60-årsdagen til Zjuganov ble i de russiske avisene markert med flere avsløringene, bl.a. ble det hevdet at Zjuganov skyldte Khodorkovskij mange penger etter valget, og at han derfor bidro til at Yukossjefen havnet i fengsel.

Partiet preges nå av bitter splittelse, etterfulgt av en offentlig oppvask. Mange tror dette kan få seriøse konsekvenser under kongressen senere denne uken.

Zjuganov kaller angrepene svertekampanjer. Dessuten ble nesten ingen av dem som sto bak det åpne brevet valgt til delegater til partikongressen, og dermed får de ingen muligheter til å ta opp spørsmålet om Zjuganovs avskjed. Sannsynligvis risikerer de også å bli utelukket fra sentralkomiteen på Kongressen.