Men nå må altså Morgan Tsvangirai og hans menn gå i gang med tidenes snuoperasjon i Zimbabwe.

En av dem med vanskeligst oppgave er Tenadi Biti. For noen dager siden ble han frikjent for anklagene om å planlegge et kupp mot Mugabe. I stedet for å bli dømt til døden inntar han fredag en nøkkelrolle som finansminister i Zimbabwes nye koalisjonsregjering.

Vil fjerne Mugabe

Under den skjerpede politiske krisen i Zimbabwe siden det omstridte valget i mars i fjor er det aldri lykkes Mugabe å stoppe munnen på Biti. Etter beslutningen om å droppe tiltalen mot ham for høyforræderi langet Biti igjen ut etter despoten og sa at det nå handler om å gjøre jobben ferdig og fjerne Mugabe.

Biti er utdannet jurist og var med på å stifte opposisjonspartiet MDC (Bevegelsen for demokratisk forandring) sammen med Morgan Tsvangirai, som etter planen tas i ed som statsminister onsdag.

Samlingsregjeringen kan være Zimbabwes siste sjanse før en total kollaps av landet. Arbeidsløsheten overstiger 90 prosent og lønnen som de siste ti prosentene får, er verdiløs på grunn av landets grotesk høye hyperinflasjon på 231 millioner prosent, ifølge siste anslag.

En av Bitis oppgaver blir å trekke til seg utenlandske investeringer og å skape en viss stabilitet i økonomien. Vestlige land har lovet Zimbabwe omfattende økonomisk hjelp på betingelse av at Robert Mugabe stekkes, og politikken legges om.

Krever løslatelse

Før innsettelsen har Morgan Tsvangirai krevd løslatelse av de mange titall opposisjonspolitikere og menneskerettsaktivister som stadig er fengslet, mange av dem har ifølge rapporter lidd så mye under tortur og mangel på legebehandling at de risikerer å dø i fengselet.

På en pressekonferanse i Harare avviste den kommende statsministeren å si hva han gjør hvis kravet ikke oppfylles. Men observatører tror at det ikke umiddelbart vil sette den nye regjeringen i fare.

21 ministere og viseministere kommer fra MDC, og som et ledd i avtalen forhandlet frem i Sør-Afrika for noen uker siden skal en av dem dele kontrollen med politistyrken med en minister utpekt av Mugabe.

Stopp koleraen

En av regjeringens første oppgaver blir å stoppe koleraepidemien som herjer landet og har kostet over 3300 dødsofre siden august.

Tsvangirai sa at oppgaven går ut på å gjenoppbygge landet. Han lovet å gjeninnføre pressefrihet og andre demokratiske rettigheter raskest mulig.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

NY STATSMINISTER: Morgan Tsvangirai.
PHILIMON BULAWAYO