Ifølge Mugabe er det fortsatt enkelte punkter partene ikke klarer å bli enige om.

Mugabe, Tsvangirai og den andre opposisjonslederen Arthur Mutambara møttes på hotell i hovedstaden Harare i et møte som regnes som helt avgjørende for om det blir noen samarbeidsavtale mellom regjeringen og opposisjonen.

Søndag varte forhandlingene i 14 timer uten at partene ble enige. Men Mugabe uttrykte likevel optimisme om at partene ville komme til enighet før forhandlingene startet mandag kveld.

– Små konflikter

– Vi hadde en lang natt med forhandlinger om noen små uenigheter, og først ønsket jeg å knytte neven. Men vi sa «hvorfor skal vi miste tålmodighet, når vår mekler forblir så rolig?», sa Mugabe i en tale mandag.

I talen som var ment å hedre de som døde i Zimbabwes frigjøringskamp, ba Mugabe også opposisjonen om å vokte seg for å samarbeide med «Zimbabwes fiender».

Mugabe har flere ganger tidligere antydet at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai bare er en nikkedukke for Zimbabwes tidligere kolonimakt Storbritannia.

Myk megler

Det er Sør-Afrikas president Thabo Mbeki som mekler i samtalene mellom. Mbeki har avvist kritikken om at han er for myk mot Mugabe, og sier at en tøffere linje bare vil føre til større konflikt.

Forhandlingene begynte forrige måned etter at Mugabe ble gjenvalgt til president i et valg som Tsvangirai hadde trukket seg fra og der Mugabe var eneste kandidat. Valget møtte massiv internasjonal.

PHILIMON BULAWAYO
PHILIMON BULAWAYO