De 33 gruvearbeiderne, som er blitt verdensrømte helter, har fått mange tilbud om feriereiser og opplevelser som en vanlig chilensk gruvearbeider aldri vil ha råd til. Men Barrios vil bli hjemme.

— Jeg har brukt ganske mye tid 700 meter under jorden. Nå har jeg ikke lyst til å være 700 meter over jorden eller 700 meter vekk fra land, sa Barrios etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

— Jeg vil hvile litt og så vil jeg dra tilbake til gruven, sier 50-åringen.

**Les også:

Tre gruvearbeidere funnet døde**

Verdenskjent trekantdrama

Historien til Barrios har vært omgitt av ekstra medieinteresse på grunn av trekantdramaet som omfattet ham selv, konen Marta Salinas, som han ikke har bodd sammen med på flere år, og kjæresten Susana Valenzuela.

Konen bestemte seg for ikke å være til stede under redningsaksjonen fordi den andre kvinnen i Barrios’ liv også var der. Og Barrios selv gjør det klart at det var kjæresten som var i tankene hans de to månedene han var i mørket.

— Flere ganger mistet jeg nesten håpet. Men et menneske trenger en grunn til å fortsette å kjempe, og Susana var min grunn, sier gruvearbeideren. Fredag feiret de at han var hjemme igjen, sammen med familie og venner.

Nesten alle gruvearbeiderne ble fredag skrevet ut fra sykehuset, men selv om mediene er svært pågående, er arbeiderne gjerrige med opplysninger om hva de har opplevd.

**Les også:

Livene deres blir aldri normale**

Planlegger bok

— Vi vil ikke snakke om det, sa 63-årige Mario Gómez, den eldste av arbeiderne.

Ariel Ticon forteller at de har planer om å skrive bok basert på notatene til en annen gruvearbeider, Victor Segovia.

Segovia selv forteller at han var så nervøs da han skulle krype inn i redningskapselen, at han glemte notatboken og måtte be en av kameratene om å ta den med. Nå er den forseglet med tape, for at innholdet skal holdes hemmelig inntil videre.

— Å skrive i den boka holdt meg i live i gruven sier Segovia.

Ifølge slektninger skal arbeiderne ha blitt enige om at alle inntekter som den unike historien bringer arbeiderne, skal samles og fordeles likt mellom dem.

**Les også:

Chiles president lover gruvebedring**

Kannibalisme

De første 17 dagene etter at gruven kollapset var forferdelige, forteller flere av gruvearbeiderne. De levde på en liten skje tunfisk eller laks og en kopp vann om dagen, og sjakten var både varm og fuktig.

Men da redningsmannskapene nådde fram til dem med et bor, letnet situasjonen. Flere medier melder at arbeiderne vitset om kannibalisme, som mange av dem fryktet.

Bare to av gruvearbeiderne var lørdag fortsatt på sykehus, men blir trolig utskrevet snart. Én får behandling for tannproblemer, mens den andre sliter med svimmelhet.

Familie, venner og naboer ventet utenfor da 28 gruvearbeidere ble utskrevet fra sykehuset fredag. Elleville jubelscener utspant seg da heltene med sine karakteristiske solbriller til slutt dukket opp.

**Les også:

Her hyller de gruvearbeiderne**

— Er bare vanlige folk

  • Vi er da ikke popstjerner heller, vi er bare vanlige folk, sa 34 år gamle Edison Pena, gruvearbeideren som elsker Elvis og som ble kjent for sine daglige løpeturer nede i gruvegangen mens han ventet på redningen.

Han har nå fått tilbud om å reise til Graceland, men sier han aller mest ønsker å besøke Miami.

Arbeiderne går en helt ny og annerledes tilværelse i møte. En strøm av invitasjoner og tilbud om intervjuavtaler, bok- og filmkontrakter renner inn, sammen med tilbud om sponsoravtaler og gratisreiser verden rundt.

Men muligheten til store inntekter og nye opplevelser garanterer ikke for en lykkelig fremtid. Flere psykologer har advart at traumet de har opplevd, kan forfølge dem i mange år, og at flere av dem kan komme til å streve med å leve et normalt liv.

**Les også:

Planlegger spillefilm med de 33**