Men bankens stab krever at han går av fordi han har ødelagt bankens integritet.

«Han må opptre på en ærefull måte og trekke seg. Han må erkjenne at hans opptreden har undergravet integriteten og effektiviteten til banken, og at han har ødelagt de ansattes tillit til hans ledelse,» heter det i et brev fra klubben til de 10.000 ansatte.

De sier at bankens styre nå må finne en ny president som kan gjenopprette bankens integritet og tilliten til giverne.

Beklager

— Jeg gjorde en feil, og det er jeg lei for, sa en angrende Wolfowitz på en pressekonferanse torsdag morgen.

Den tidligere amerikanske viseforsvarsministeren, som ble kjent som en av arkitektene bak invasjonen av Irak, ønsket imidlertid ikke å si om han nå vurderer å trekke seg fra stillingen som Verdensbankens øverste sjef.

Mange ansatte i banken er rasende over at den libysk-fødte Shaha Riza, som Wolfowitz har hatt et forhold til, gjorde et byks på karrierestigen med dertil hørende lønnsbyks.

Nesten 200.000 dollar i året er lønnen Riza får fra Verdensbanken etter at hun for to år siden ble utplassert i utenriksdepartementet.

Det er en heftig økning i forhold til hva hun tjente på sin forrige jobb i kommunikasjonsavdelingen i banken, og langt mer enn det utenriksminister Condoleezza Rice tjener.

Flau sak Hun fikk jobben like etter at Wolfowitz fikk stillingen som president i Verdensbanken etter å ha vært amerikansk viseforsvarsminister siden George W. Bush ble president.

Wolfowitz sier torsdag at han har ansvaret for avtalen som har sikret Riza den svært gunstige lønnsavtalen, men at den var avklart med Verdensbankens etikkomité.

Affæren er en flau sak for Wolfowitz som nylig lanserte en kampanje mot korrupsjon i forbindelse med lånene til land i den tredje verden.

Han er også blitt gjenstand for kritikk fra ansatte for sin ledelsesstil etter en rekke sammenstøt på grunn av utnevnelser av allierte fra det republikanske parti til viktige stillinger i banken.

STEPHEN CHERNIN