Mandela hadde pakket og var klar til å reise til flyplassen med sin datter da hun fikk beskjed om at hun var nektet innreise til Canada.

En talskvinne for immigrasjonsmyndighetene i Ottawa ville ikke kommentere, utover å si at personer som er dømt for alvorlige forbrytelser, ikke får komme inn i Canada.

Carole Adriaans, direktør for gruppa MusicaNoir som hadde invitert Mandela, sa hun var knust. For bare to uker siden var hun i New York der hun fikk en pris for sitt arbeid mot aids.

Mandela, som er Nelson Mandelas fraskilte kone, ble i 1991 dømt til seks års fengsel i forbindelse med bortføringen og drapet på en 14 år gammel aktivist. Dommen ble senere omgjort til en bot.

Winnie Mandela fikk heltestatus for sin kamp mot apartheid i Sør-Afrika, men hennes renommé fikk senere stygge flekker etter at de voldelige forholdene i en støtteorganisasjon for ungdom hun hadde stiftet, The Mandela United Football Team, ble avdekket. Liket til den 14 år gamle aktivisten ble funnet like ved hennes hjem i Soweto, med halsen skåret over.

Senere kom hun i åpen og offentlig krangel med sin mann, som hun senere ble skilt fra.

Winnie Mandela.