Myndighetene i USA frykter en katastrofe, når og hvis Wilma rammer Floridas vestkyst. Værvarslene onsdag ettermiddag norsk tid gikk ut på at uværet ville passere mellom Cuba og Mexico uten å ramme kyststrøk i disse landene.

Hastigheten i vindene som roterer rundt Wilmas sentrum, ble onsdag målt til 280 kilometer i timen og enda mer i de voldsomste kastene. Samtidig ble lufttrykket i senteret målt til 882 millibar, det laveste i historien, opplyste USAs nasjonale orkansenter i Miami.

Kurs

Etter at den hadde passert mellom Cuba og Mexico, var det ventet at Wilma ville endre kurs i nordøstlig retning. I så fall kan den komme til å treffe land i det vestlige Florida, en delstat som fortsatt sliter med ettervirkningene etter tidligere orkaner.

Florida og spesielt nabostaten Louisiana ble tidligere i høst hardt rammet av de voldsomme uværene Katrina og Rita. Til sammen krevde disse orkanene 1.150 menneskeliv, mens flere hundre mennesker omkom i orkanen Stan i Latin-Amerika.

– Alle som holder til på Florida Keys-øyene og på selve Florida-halvøya bør følge svært nøye med i Wilmas bevegelser. Denne orkanen er meget farlig, advarte USAs nasjonale orkansenter onsdag.

Evakuering

Ifølge den amerikanske avisen The Washington Post har myndighetene gitt besøkende ordre om å forlate Florida Keys, en gruppe små øyer utenfor delstatens sørspiss. Dette er den første evakueringen som Wilma til nå har forårsaket i USA.

Wilma ville trolig føre til enorme regnskyll med opp til 300 millimeter nedbør på Cuba fredag, Skriver The Washington Post med nyhetsbyrået AP som kilde. Også på Jamaica og Cayman-øyene ble folk bedt om å forberede seg på svært store nedbørsmengder.

Orkansesongen i Karibia varer normalt fram til rundt 30. november. Væreksperten Stacy Stewart sier at Atlanterhavet for tiden er inne i en svært aktiv 30 år lang orkanperiode, som begynte i 1995 og dermed kan komme til å vare i ytterligere 20 år.