Amsterdam: Foreløpige resultater viser at Wilders’ frihetsparti PVV vant i byen Almere og kom på andreplass i Haag, og den omstridte 46-åringen ser ut til å ha styrket sine sjanser til regjeringsmakt i valget på ny nasjonalforsamling i juni.

Wilders måtte nylig møte i retten, tiltalt for hatefulle ytringer etter blant annet å ha stemplet islam som en fascistisk religion. Dom i saken er ikke falt.

Han har også tatt til orde for å forby Koranen, noe som har vakt sterke reaksjoner i Nederland der det bor rundt 1 million muslimer.

Innvandringsforbud

Wilders’ parti krever innvandringsforbud for muslimer og statlige tiltak for å hindre det de hevder er en pågående islamisering av Nederland.

Den omstridte politikeren jubler over resultatet fra onsdagens lokalvalg og legger ikke skjul på sine regjeringsambisjoner.

— Det som er mulig i Haag og Almere, er også mulig i resten av landet. Dette var et springbrett for vår seier, sa Wilders natt til torsdag.

Nyvalg 9. juni

Regjeringskoalisjonen i Nederland sprakk i forrige måned som følge av uenighet om landets militære deltakelse i Afghanistan.

Dronning Beatrix har utlyst nyvalg i 9. juni, og Wilders’ parti leder nå på meningsmålingene.

PVV har i dag bare ni av de 150 representantene i nasjonalforsamlingen, mens kristeligdemokratene under ledelse av avtroppende statsminister Jan-Peter Balkenende har 41.

Balkenende vil ikke utelukke et regjeringssamarbeid med PVV etter valget i juni, noe som å så fall trolig vil tvinge Wilders til å moderere seg noe.