Amsterdam: Islamkritiker Geert Wilders vil gjerne bli ny statsminister i Nederland. Men to uker før valget er velgerne mer opptatt av økonomisk krise enn frykten for islam.

Islamkritiker

— Slusen er fortsatt åpen, sier Geert Wilders, mens bildene viser fly ankomme «fylt med muslimer», og nederlandske gater overrent med burkaer og tørklær.

  • Les også: Truer med søksmål Selv om Wilders valgvideo ikke er like tøff som hans omstridte film «Fitna», er budskapet ikke til å ta feil av: Masseimmigrasjonen kan bare stanses ved å overlate nøklene til regjeringskontorene i Haag til Frihetspartiets leder. Han vil forby både Koranen og burkaen og innføre skatt på hodetørklær.

— Jeg vil være ministerpresident, som han sa på et valgmøte for to måneder siden.

Suksess i lokalvalg

Den gang hadde han akkurat hatt stor suksess i lokalvalgene. Og meningsmålingene viste at Frihetspartiet hadde så mye vind i seilene at det kunne bli landets største parti i parlamentsvalget 9. juni.

Men nå, to uker før valgdagen, er det gått nedover for nederlandsk politikks enfant terrible. For det er tilsynelatende ikke innvandrerne, men økonomien velgerne er mest bekymret for. Vel ligger Wilders stadig an til å doble antall mandater i det parlamentet, Tweede kammer, men Wilders prat om å bli landets nye statsminister er forstummet.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN