En personlig og skitten valgkamp kulminerte da islamkritikeren Geert Wilders beskyldte Arbeiderpartiets leder for å være årsak til at han måtte bruke skuddsikker.

Sprer seg

Nederland har rykte for å være Europas «demokratiske verksted». Hvis strømningene fra dette valget også sprer seg nordover, kan norske velgere se frem til uvanlige tøffe valgkamper de neste årene.

Aldri har nederlandske politikere satt inn så harde og personlige støt mot hverandre, som i den valgkampen, som kulminerer med valg onsdag. Det sier en av landets ledende politiske analytikere, professor André Krouwel fra universitetet i Amsterdam.

Wilders beskyldte nærmest Cohen for å sette hans liv i fare

Professor André Krouwel

Det hele toppet seg mandag kveld i den siste store TV-debatten, da den kontroversielle islamkritikeren Geert Wilders angrep Arbeiderpartiets leder, Job Cohen, for at han var nødt til å stå i studio med skuddsikker vest.

— Wilders beskyldte nærmest Cohen for å sette hans liv i fare. Wilders sa at han er nødt til å ha skuddsikker vest på grunn av folk som Cohen, sier Krouwel.

Artikkelen fortsetter under bildet

UNITED PHOTOS

SKITTEN VALGKAMP: De fire som er kandidater til statsministervervet — Mark Rutte (fra v.), Geert Wilders, Job Cohen og Jan Peter Balkenende. Personlige angrep

I forkant var det en drabelig debatt der de to toppkandidatene gikk til personlige angrep på hverandre. Wilders sa at Cohen «er en forræder mot folket», fordi han er vennligstemt overfor immigranter. Cohen slo tilbake ved å si at Wilders «er en trussel mot den nederlandske rettsstaten», fordi han skaper hat mellom folkegrupper. Det var da Wilders kommentar om dødstruslene falt.

Det virker umiddelbart desperat, men ifølge professoren er det smart av Wilders å gjøre det så personlig at det kommer til å handle om liv og død.

— Wilders gjør det til et spørsmål om å overleve. Når han slår på slikt, er det virkelig noe som treffer Nederlands historie. Det virker, sier André Krouwel med henvisning til drapet på den populære populisten Pim Fortuyn. Han ble drept i 2002 av en dyrevernaktivist få dager før Fortuyns parti vant en brakseier i parlamentsvalget.

Ifølge André Krouwel har valgkampene vært fokusert på personer siden 1950-årene, men denne gang «har det vært særdeles hardt og personlig».

Sparket fire ganger på åtte år

Det skyldes blant annet at Wilders er en enmannshær som både gir og tar. Dessuten har den kristendemokratiske regjeringslederen, Jan Peter Balkenende, vært under kraftig ild fordi han har kollapset med fire regjeringer på åtte år.

— Selv om velgerne ikke direkte kan velge statsministeren, kommer valgene mer og mer til å handle om hvem som skal lede regjeringen, sier André Krouwel, som har skrevet bok om hvordan valgkampene mer og mer kommer til å ligne amerikanske presidentvalg.

— Partilederne trenger en strammere kontroll med partiet og overlater mindre innflytelse til menige medlemmer, fordi de raskt skal kunne reagere på konkurrentene.

Bare fire fikk være med

Det er blant annet kommet til uttrykk i TV-debatter der bare de fire mulige statsministerne fikk stille, selv om det er 11 partier. Ifølge professoren er det f.eks. urettferdig mot det lille sentrumspartiet D66 fordi de kanskje kan gi avgjørende stemmer til en regjering med de liberale og Kristendemokratene.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN