Brussel: Den nye statsministeren, Mark Rutte, og hans høyreliberale parti har gjennom hele valgkampen holdt muligheten åpen for et samarbeid med Wilders og hans ytterliggående anti-islamparti.

Og Wilders er klar for regjeringssamarbeid. — Jeg håper vi kan komme i regjering. De kan ikke omgå oss eller skyve oss til side, sier Wilders ifølge Radio Netherlands Worldwide.

Økonomi viktig

Valgresultatet viser at det er mulig for tre sentrum-/ høyrepartier å danne regjering. CDA (kristeligdemokratene), Wilders' parti PVV og det liberale partiet VVD har til sammen 76 av 150 mandater.

Hensynet til økonomien og behovet for å gjøre effektive kutt i budsjettene peker imidlertid en annen vei. VVD er mindre villig til å kutte i sosiale ordninger, for eksempel ved å sette opp pensjonsalderen, enn de andre store partiene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Cynthia Boll

VIL I REGJERING: Geert Wilders gjorde et brakvalg, nå vil han inn i regjeringen. «Nasjonal enhet»

Det kan få Mark Rutte til å satse på en bredere fundert regjering, en «regjering for nasjonal enhet». CDA og PVV har sammen med arbeiderpartiet (PvdA) et komfortabelt flertall på 82 mandater.

Men det er ikke bare politikken som gjør andre partier skeptiske til PVV. Geert Wilders styrer partiet med fast hånd, nærmest som en enmannsbedrift. Han har foreløpig ikke kommentert hvordan han forholder seg til interne krav, blant annet fra PVVs parlamentsmedlem Hero Brinkman, om å demokratisere partiet.