Fagfolk tror spriten fortsatt kan drikkes.

Kassene med whisky og konjakk ble funnet under en hytte Shackleton og hans folk bygget i 1908. Al Fastier i New Zealands kulturstiftelse for Antarktis sier brennevinet er intakt – for det skvulper hørbart i flaskene.

— Til vår forbløffelse fant vi fem kasser, tre med merkelapper som viste at de inneholder whisky og to merket som konjakk, sier Fastier ifølge nyhetsbyrået AFP. Han tilføyer at det blir en krevende oppgave å få flaskene ut av kassene uten at glass blir knust.

«Gave fra himmelen»

Richard Paterson i det skotske brenneriselskapet Whyte and Mackay, som leverte whiskyen Shackleton hadde med seg til Antarktis, kaller funnet «en gave fra himmelen». Alle elskere av det skotske kornbrennevinet bør glede seg, mener han.

— Hvis det kan bekreftes at flaskene virkelig inneholder whisky, og denne lar seg hente ut og analysere, kan vi gjenskape den opprinnelige blandingen. Siden originaloppskriften ikke lenger eksisterer, betyr dette at en dør mot fortiden kan åpnes, sier Paterson.

Whisky fins i flere varianter, der de to hovedgruppene er ren maltwhisky og blandet whisky der maltbrennevinet blandes med såkalt grain whisky. Hvert brenneri har som regel sin egen oppskrift på blandingen, som gir det enkelte whiskymerke sin særegne smak.

Ligget eller stått?

Men hvordan vil Ernest Shackletons whisky egentlig smake, hvis nå noen får sjansen etter mer enn 100 år? Det kommer an på om flaskene har ligget etter stått i kassene sine under isen, forklarer en talsmann for spesialistforhandleren The Whisky Exchange overfor BBC.

Hvis flaskene har stått, kan korkene være uberørt av det sterke innholdet, og dermed ha holdt seg intakte. – Alkohol tærer i tidens løp ned kork, og whisky er omtrent fire ganger sterkere enn vin, så den skader korken ganske raskt, fortsetter talsmannen.

Whisky produsert på Ernest Shackletons tid var gjerne ganske tung i smaken, med et sterkt preg av torvrøyk. Britisk-irske Shackleton, som levde fra 1874 til 1922, deltok i eller ledet flere store ekspedisjoner til Antarktis.