— Det skjedde for noen få måneder siden, forteller faren, Derrick Byaruhanga, til Bergens Tidende.

— Hun kom hjem fra skolen en dag og klaget over vondt i skrittet. Da vi oppdaget blod i trusen hennes, brakte vi Wandira til lege. Han slo fast at hun var blitt utsatt for voldtekt, eller i hvert fall et forsøk på voldtekt, forteller Derrick.

Gjerningsmannen som ble utpekt, var en 24-åring som var ansatt for å utføre forskjellig praktisk arbeid på skolen.

Nektet alt

— Da politiet kom for å forhøre ham, nektet han for alt. Og det endte med at han fikk slippe fri. Derfor tør ikke Wandira gå på skolen mer, sier Derrick Byaruhanga bittert.

Wandira ble i stedet tatt hånd om på HAR-senteret i Kampala. HAR står for Hope after rape - håp etter voldtekt. Med hjelp fra Redd Barna har dette senteret vært i drift siden 1994. Senteret ble stiftet av en del driftige kvinner som en reaksjon på det økende antallet voldtekter av kvinner og mindreårige jenter og gutter i Uganda. At stadig flere barn blir voldtatt er en effekt av hiv/aids-epidemien. Menn tyr i økende grad til seksuelt misbruk av mindreårige i den tro at smittefaren da er mindre.

— Resultatet er ofte at det misbrukte barnet blir smittet. Vi vet ennå ikke om Wandira er blitt hiv-smittet, det får vi vite om noen måneder, sier Derrick Byaruhanga.

Krever straff

Han er takknemlig for hjelpen de har fått på HAR-senteret. Det tilbyr både undervisning og psykologisk assistanse. I tillegg har senteret engasjert seg aktivt i arbeidet med å bevisstgjøre kvinner på sine rettigheter.

— Men det jeg er mest opptatt av, er at han som forgrep seg på Wandira, må bli stilt for retten og få sin straff.

HAR-senteret har som et av sine mål å få samfunnet til å slå hardere ned på slike overgrep, men Derrick mener det gjøres for lite. Derfor forsøker han å organisere flere foreldre i samme situasjon for å øve presse på myndighetene, slik at voldtekter mot barn blir tatt mer på alvor.

LES MER OM AIDS- OG HIV-MARERITTET I ET EGET BILAG I FREDAGENS UTGAVE AV BERGENS TIDENDE.

HIV-SMITTET? Om noen måneder vil en undersøkelse vise om fem år gamle Wandira er blitt hiv-smittet. I sommer ble hun voldtatt, eller forsøkt voldtatt, mens hun var på skolen.
FOTO: ROAR CHRISTIANSEN