Den tidligere polske presidenten og antikommunistiske lederen, Lech Walesa, truer med å forlate sitt hjemland. Det skyldes at han i en ny bok beskyldes for å ha samarbeidet med det hemmelige politiet som ung.

Den tidligere Solidaritet-lederen er lei av å forsvare seg mot beskyldninger om at han har samarbeidet med etterretningstjenesten siden 1970-tallet. Han krever tvert imot støtte fra de demokratiske institusjonene han kjempet for. Lech Walesa dannet Solidaritet i 1980, den første uavhengige fagforeningen i Østblokken. Den utfordret kommuniststyret gjennom streiker på skipsverftene i Gdansk, og til slutt førte det til kommunistenes sammenbrudd. I 1990 ble han valgt til Polens første ikke-kommunistiske president.

Frifunnet av domstol

I 2000 frifant en spesiell domstol Walesa for beskyldningene. Dommerne konkluderte at tidligere agenter for sikkerhetspolitiet hadde forfalsket noen dokumenter i Walesas journaler for å hindre at han skulle få Nobels fredspris i 1983.

Den nye boken om Walesas liv, som utkom i mars, gjentar påstanden om at han spionerte på sine kamerater på skipsverftet i Gdansk for det hemmelige politiet i 1970-årene. Det hevdes også at den troende katolikken har et barn utenfor ekteskap. Også denne boken er skrevet av historikere ved det polske Institutt for nasjonal historie, IPN, som gransker forbrytelser begått i kommunisttiden.

Forleden truet Walesa med å forlate Polen og levere tilbake fredsprisen, hvis domstolene ikke kunne beskytte ham mot disse «ustraffede angrep» på hans livshistorie.

Den polske statsministeren, Donald Tusk, er sammen med andre kritikere kommet Walesa til unnsetning. De hevder at bøkene er politisk motiverte.

– Vi trenger Walesa i Polen som et viktig autoritetssymbol, sa Tusk, som selv var aktivist i Solidaritet.

Walesa ikke invitert

Da Polen nylig feiret 90-årsdagen for sin uavhengighet, ble Lech Walesa ikke invitert til de offisielle festlighetene, som ble feiret med gallafest for 800 notabiliteter fra inn— og utland. Den polske president, Lech Kaczynski, begrunnet det med at Walesa så ofte har fornærmet ham at han ikke ville finne seg i det mer.

Walesa har aldri gjort noen hemmelighet ut av sin forakt for sin etterfølger i embetet. Han avfeide fornærmelsen over den manglende invitasjonen med en lett hoderysting:

– Ergerlig nok, jeg hadde gledet meg slik til å feste og danse med fru Kaczynski. Men så får han heller ikke komme i min bursdag.

Uvenner

De to ble uvenner da Walesa var president fra 1990 til 1995. Kaczynski arbeidet den gang som hans rådgiver, men fikk sparken i 1992. Siden er deres forhold blitt verre og verre.

Flere meningsmålinger i Polen viser at de fleste polakker regner Walesa som en helt, selv om han skulle ha begått feil i ungdommen. Slikt teller slett ikke på samme måte for polakkene som det han oppnådde i sin kamp for frihet og demokrati i 1980-årene.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FOLKEHELT: Lech Walesa huskes best av polakkene for sin kamp mot kommunismen på 1980-tallet.
PETER ANDREWS
AKTIVISTEN: Som elektriker på skipsverftet i Gdansk sto Lech Walesa fremst på barrikadene under de store streikene fra 1970 og frem til 1980-tallet.