— Jeg hadde håpet å kunngjøre at vi har fremforhandlet en frihandelsavtale med Canada. Det kan jeg ikke. Men vi er svært nær en løsning, sa EFTAs generalsekretær Kåre Bryn i Brussel i går.

Avtalen med Canada vil bli siste tilskudd til listen over EFTAs frihandelsavtaler. Og den blir bare lengre og lengre. For canadierne er langt fra alene om å forhandle med EFTA - som i dag består av Norge, Sveits, Island og Liechtenstein. Forhandlinger er i gang både med Peru og Colombia, og med Gulf-statene.

Det neste store blir India: En forberedende felles studie skal berede grunnen for forhandlinger, som forhåpentligvis kan begynne neste år. India er en av verdens raskest voksende økonomier, og særdeles attraktivt.

Det er også ting på gang i forhold til Indonesia og Malaysia, to andre store markeder i Asia.

I disse dager besøker kronprinsparet Sør-Korea. Handelen med Norge har skutt i været etter at frihandelsavtalen med koreanerne kom på plass i fjor høst.

Alle gjør det samme

Egentlig skulle den nye WTO-avtalen banet vei for mer frihandel verden over. Men de andre handelsmaktene gjør for tiden akkurat det samme som EFTA: forhandler med enkeltland.

— Den store aktiviteten er nok en konsekvens av vanskene i WTO-forhandlingene, sier Kåre Bryn.

EU droppet i fjor høst sitt selvpålagte forbud mot å forhandle om bilaterale frihandelsavtaler med andre land. Tanken var at de skulle konsentrere seg fullt og helt om WTO, og satse på ett felles avtaleverk i stedet for et virvar av avtaler landene imellom.

Men så buttet det for alvor imot i WTO, etter at det allerede hadde gått trått i mange år.

I dag har EU separate forhandlinger på gang med både Kina, India og landene i Sørøst-Asia. Også amerikanerne er mer aktive enn på lenge.

Fortsetter DOHA-runden

EFTA-sjefen er påpasselig med å understreke at målet for EFTA-landene fortsatt er en ny WTO-avtale, og at de mange bilaterale forhandlingene ikke skal komme i veien for dette.

Neste uke gjøres et nytt forsøk på å gjenopplive den havarerte Doha-runden, som WTO-forhandlingene kalles. Torsdag og fredag møtes noen av de tyngste aktørene - USA, EU, India og Brasil - på ministernivå i Brussel. Tidligere i uken samles et 30-talls ministere i Paris - blant andre Norges Jonas Gahr Støre.