Møte vil finne sted før utgangen av juni, opplyser WHO på sine hjemmesider.

WHO ønsker mer informasjon om farene ved akrylamid i mat, etter at svenske forskere tidligere denne uka slo alarm om altfor høye verdier av stoffet i mange vanlige matprodukter.

Tidligere har eksponering overfor stoffet vært knyttet til drikkevann og enkelte typer arbeid, ifølge WHO.

Organisasjonen sier det fortsatt mangler mye informasjon om nivået av akrylamid i mat og hva slags effekt det har på mennesker.

— Mange spørsmål gjenstår før vi kan gi noe definitivt råd. For eksempel: Blir akrylamid tatt opp like lett fra mat som fra vann? Dersom dette er tilfelle, hva er risikoen for at dette opptaket vil være skadelig for mennesker, er spørsmål ekspertene vil bli stilt på møtet, ifølge pressemeldingen.

Møtet vil studere ulike former for matproduksjon som enten øker eller reduserer nivået av akrylamid. Det vil også utarbeide nye retningslinjer for å unngå å bli eksponert for stoffet.

WHO sier at de svenske forskningsfunnene ikke fører til at organisasjonen endrer sine grunnleggende retningslinjer for kosthold.

Ifølge de svenske forskerne dannes akrylamid når mat friteres, stekes eller grilles, og de tror stivelsen omdannes til akrylamid når karbohydratene i maten varmes opp.

(NTB)