– Viruset er relativt svakt og har omtrent samme styrke som alminnelig influensavirus som overføres fra menneske til menneske. Jeg tror ikke at den blir ondartet, sier Masato Tashiro til den japanske avisa Nikkei.

Tashiro er medlem av Nødsituasjonsutvalget til Verdens helseorganisasjon (WHO) og leder forskningssenteret for influensavirus ved Japans nasjonale institutt for smittsomme sykdommer.

– Helsetrusselen og dødeligheten knyttet til fugleinfluensa, er mye høyere enn til denne nye influensaen, sier han.

**Les også:

Mener media skaper panikk**

Spar på medisinen

Tashiro advarer derfor mot å bruke opp lagrene av influensamedisin, noe som kan føre til at man står dårligere rustet til å møte en eventuell pandemi med fugleinfluensa.

– Den største trusselen mot menneskeheten er fortsatt H5N1-fugleinfluensaen, sier han.

Tashiro får støtte fra professor i virussykdommer ved Københavns Universitet, Jens Lundgren, som minner om at WHOs trusselnivå bare sier noe om utbredelsen av epidemien, ikke noe om hvor farlig viruset er.

– Selv om vi kommer opp på fase seks, skal man ikke være redd for at viruset er blitt farligere, bare mer utbredt, sier han til Politiken.

**Les også:

Alarmnivået hevet igjen**

Ikke farligere

WHO oppjusterte onsdag beredskapsnivået fra 4 til 5 på en skala til 6. Begrunnelsen var at viruset nå smitter fra person til person i minst to land i en region.

– Svineinfluensa-viruset er ikke blitt mer dødbringende enn det var for et par dager siden, sier Lundgren, som ikke utelukker en oppjustering til nivå 6.

– Det vil komme dødsfall, men det skjer også under den årlige influensasesongen. I vinter døde 1.000 dansker av vanlig influensa. Dessuten er denne svineinfluensaen mild, sier Lundgren.

DANIEL AGUILAR/REUTERS