Det er nå økt frykt for at gjeldskrisen i Hellas sprer seg til Italia og Spania. Frykten har sendt rentene på Italias og Spanias lån til rekordhøyder, og aksjekursene raser. Børsen i Milano falt over 4 prosent kort tid etter at den åpnet.

Europeiske aksjer falt tirsdag morgen over 3 prosent og har nå falt over 10 prosent i løpet av de siste sju dagene.

— Nytt kapittel

— Vi er nå i den hittil mest alvorlige fasen av denne krisen. En nytt kapittel i gjeldsdramaet er åpnet, og det er svært urovekkende med tanke på størrelsen på de italienske markedene, sier Nicholas Spiro i Spiro Sovereign Strategy til Financial Times.

Hovedsak på EUs finansministermøte i Brussel tirsdag er de såkalte stresstestene av 91 europeiske banker som legges fram fredag. Men den siste dramatiske utviklingen i gjeldskrisen kommer trolig til å dominere samtalene.

De italienske bankene Unicredit og Intesa Sanpaolo falt tirsdag henholdsvis 7 prosent og 5,6 prosent.

På børsen i Frankfurt falt også kursene på banker og forsikringsselskaper betydelig. Deutsche Banks aksjer falt 5,44 prosent, mens Commerzbank gikk ned 4,39. Forsikringsgiganten Allianz gikk ned 3,54 prosent.

Synker i Oslo

Også i Oslo faller børsen tirsdag morgen, om enn ikke like kraftig som andre børser i Europa. Hovedindeksen falt 2,20 prosent til 407 poeng like etter åpning.

Til tross for sterke kvartalstall, falt DnB NORs aksjer, i takt med resten av bankene i Europa på grunn av gjeldsfrykten i eurosonen.

Aksjekursen sank med 2,77 prosent like etter børsåpning. Sevan Marine, som sliter med enorme økonomiske problemer, falt hele 10,42 prosent.Så å si alle de store selskapene på børsen måtte tåle nedgang tirsdag: Statoil (-1,56), Norsk Hydro (-2,36), Yara (-2,03) og Orkla (-1,67) var blant dem.Blant de få som kan notere oppgang er Aker Seafoods (+4,17), DNO international (+2,33), som melder om store oljereserver i Kurdistan i Nord-Irak, og nynoterte Kværner (+1,09).

Nordsjøoljen omsetter tirsdag formiddag for nesten 116 dollar fatet, og amerikansk lettolje for snaut 94 dollar fatet.

Italia smittet

Selv om Hellas har de største problemene, er stabiliteten også truet av flere andre land som har, eller kan få, problemer med å betale statsgjelden sin.

De siste dagene har situasjonen i Italia seilt opp som en av de viktigste årsakene til bekymring og nervøsitet i finansmarkedene. Prisen for å forsikre seg mot mislighold av italiensk statsgjeld steg mandag til et nytt rekordnivå. Samtidig raste aksjekursene på børsen i Milano med 4 prosent.

— Vi står overfor noe som er mer systemisk enn Hellas. Det dreier seg om stabiliteten i eurosonen mer generelt, konkluderte Spanias finansminister Elena Salgado.

Rentene på både spanske og italienske statsobligasjoner steg mandag til det høyeste nivået siden euroen ble innført for tolv år siden.

Indre splittelse

En av årsakene til uroen er at aktører i markedet begynner å tvile på hvor langt europeiske politikere vil gå for å redde land som rammes av gjeldskrise.

Blant annet Tyskland, Nederland og Finland insisterer på at banker og andre private selskaper må yte et bidrag for å unngå at den greske økonomien kollapser.

Den europeiske sentralbanken (ECB) er skeptisk til denne typen løsninger og advarer mot alvorlige internasjonale ringvirkninger dersom de store kredittvurderingsbyråene anser den europeiske løsningen som en type mislighold av gjeld.

Kilder i Brussel hevder eurolandene nå er blitt mer innstilt på å løpe denne risikoen for å unngå at skattebetalerne må ta hele regningen for å redde Hellas.

— Jeg leser dette som en erkjennelse av at delvis mislighold vil være vanskelig å unngå. Det fjerner en hindring for deltakelse fra privat sektor, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

- Ikke rom for feil

Den greske statsministeren Georgios Papandreou ber eurolandene innstendig om å slutte og krangle og samle seg om en løsning for Hellas og andre land med problemer.

«Det er ikke rom for ubesluttsomhet og feil», understreker han i et brev til Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene.

Papandreou advarer mot en kakofoni av utspill som skaper panikk snarere enn sikkerhet. Han håper landene vil enes om en omfattende pakke med løsninger som tydelig signaliserer at de ikke vil la det europeiske prosjektet havarere. (©NTB)