KLAUS JUSTSEN

Truslene om sanksjoner kommer som en reaksjon på at en FN-undersøkelse har funnet beviser for landets innblanding i drapet på en tidligere libanesisk statsminister.

For den amerikanske regjeringen ses sanksjoner som et første skritt i en kampanje som skal undergrave regjeringen i Damaskus og tvinge president Bashar Assad til å samarbeide på en mer pro-vestlig kurs.

I første omgang konsentreres innsatsen omkring Libanon, men Syria skal også tvinges til å støtte den nye regjeringen i Bagdad og til å innstille støtten til radikale palestinske grupper. På lengre sikt er det målet å bane veien for et systemskifte og frie valg etter avsettelsen av Assad-regimet, som har styrt Syria siden 1971.

«Meget alvorlig»

I Washington blir den nye FN-rapporten, som trekker en klar forbindelse mellom attentatet 14. februar på Rafiq Hariri, og syriske toppfolk, sett på som en håndsrekning. Blant dem som var innblandet var president Assads bror Maher, og hans svoger Asef Shawkat, som er sjef for den militære etterretningstjeneste.

Rapporten kan bane veien for en endring av det internasjonale samfunnets holdning overfor president Assad og hans regime. USA og Frankrike utarbeidet i helgen utkast til resolusjoner som skal behandles av FNs sikkerhetsråd når det tirsdag skal diskutere rapporten fra den tyske statsadvokaten Detlev Mehlis.

Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice fastslo under et besøk i hjemstaten Alabama at det internasjonale samfunnet vil bli enige om hva som skal gjøres, og at rapporten kan ikke bare skal få lov til å ligge på bordet.

— Vi må virkelig gjøre noe med det, lød formaningen fra den amerikanske utenriksministeren.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw, som er på rundreise med sin amerikanske kollega, betegnet det som meget alvorlig når rapporten viste at ledende skikkelser i det syriske regime hadde avgitt falsk forklaring.

Fikk slutt på okkupasjon

Straw fastslo også at Sikkerhetsrådet vil overveie sanksjoner på de ekstraordinære møtene som ventes holdt i de kommende dagene.

— De må endre seg og de må endre seg ganske radikalt, lød advarselen fra Straw.

Etter at rapporten ble offentliggjort natt til fredag, har talsmenn for regimet i Damaskus avvist enhver form for innblanding i attentatet, som ble utført med en kraftig bilbombe som drepte ytterligere 22.

Drapet på Hariri utløste massedemonstrasjoner i Beirut med krav om at Syria oppga sin mangeårige okkupasjon av den lille naboen. Resultatet ble en militær tilbaketrekning i løpet av april.