Han vil også trappe opp militærhjelpen til Pakistan, opplyser kilder i Pentagon.

Ifølge kildene vil Obama be Kongressen bevilge drøyt 20 milliarder kroner i militærhjelp til Pakistan de neste fem årene, som et ledd i kampen mot al-Qaida og Taliban i grenseområdene mot Afghanistan.

Militærstøtten kommer på toppen av de 50 milliarder kronene som nylig ble lovet i bistand til sivile prosjekter som skoler og sykehus i Pakistan de neste fem årene.

Flere soldater USAs øverstkommanderende Sørvest-Asia, general David Petraeus, ber samtidig om ytterligere 10.000 soldater i Afghanistan.

Får Petraeus det som han vil, vil det neste år være nærmere 80.000 amerikanske soldater i landet, mot dagens 38.000.

President Barack Obama har ennå ikke gitt sin tilslutning til forslaget, som derimot har fått helhjertet støtte fra hans republikanske rival i valgkampen, senator John McCain.

KLAR FOR GALLA: Barack Obama og presidentfruen Michelle klar for gallamiddag i Downing Street. FOTO: Reuters.
Stephen Hird

Ny strategi Obama la i forrige uke fram sin nye strategi for Afghanistan. Han understreket at målet ikke lenger er å drive nasjonsbygging, men å hindre at landet blir utgangspunkt for nye terrorangrep mot USA og dets allierte.Som et ledd i strategien varslet Obama militær opptrapping og rekruttering av lokale militsfolk etter modell fra Irak, og han varslet også mer penger til sivile infrastrukturprosjekter.

Obama var samtidig helt klar på at Pakistan må gjøre mer for å bekjempe Taliban på sin side av grensa, og lokket med økt amerikansk støtte.

Skepsis Obamas nye strategi blir møtt med skepsis fra flere hold i Europa, der hans allierte slett ikke ønsker å legge ambisjonene om å drive nasjonsbygging i Afghanistan på hylla.

Formannen i forsvarskomiteen i Senatet, Obamas partikollega Carl Levin, er også kritisk, og mener at det legges for stor vekt på Pakistan.

– Dersom jeg virkelig trodde at vi kunne kjøpe oss stabilitet på denne måten, så hadde jeg gått inn for det, sier Levin.

– Men jeg tror ikke vi kan kjøpe oss Pakistans støte, mener Levin.

REUTERS