Den kjente buddhistlederen og fredsprisvinneren kjemper for en fredelig løsning i Tibet, men nå anklages han av kinesiske myndigheter for å ha startet et voldelig opprør blant tibetanere.

– Hvis ting kommer ut av kontroll, så er min eneste mulighet å gå av fullt og helt, sa Dalai Lama på en pressekonferanse i den indiske byen Dharamsala tirsdag. Byen har vært Dalai Lamas base siden han måtte forlate Tibet for 49 år siden.'

Les også: Skylder på Dalai Lama | Dagens BT-leder: Ikke la kineserne få fred

— Vold er galt

Dalai Lama avviser at han har oppfordret til voldelige opptøyer, og han ber om en fredelig sameksistens mellom Kina og Tibet.

– Denne bevegelsen er utenfor vår kontroll, sa Dalai Lama og fastslo at han ikke er i en stilling der han kan fortelle tibetanere hva de skal gjøre og ikke gjøre.

– Vold er galt. Vi bør ikke utvikle antikinesiske følelser. Vi må leve sammen side ved side. Uavhengighet er utelukket, fortsatte han.

Reagerer på Kina

Menneskerettsforkjempere reagerer skarpt på at Kinas statsminister Wen Jiabao anklager Dalai Lama for å oppmuntre til voldelige protester i Tibet for slik å ødelegge for sommerens OL i Beijing.

– Det er for lett å forklare uroen med en slags dyp og mørk konspirasjon som skal være ledet av Dalai Lama. En viss grad av selvinnsikt i Beijing vil være på sin plass for å forstå hvorfor tibetanerne føler seg så undertrykt av Kinas restriktive politikk, sier Kenneth Roth, leder for Human Rights Watch.

Flere titall mennesker kan ha mistet livet som følge av opptøyene i Tibets største by Lhasa. Kina har satt inn både politi og soldater mot demonstrasjonene som begynte fredag.

HAR IKKE VALG: Dalai Lama sier han ikke har noe annet valg enn å gå av, dersom situasjonen kommer ut av kontroll.
STRINGER/INDIA