Eksplosjonen som drepte én finsk og såret fire norske soldater, viser at risikoen for de norske soldatene i Maimana-leiren er til stede i fullt monn, innrømmer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Forsvarsministeren skulle etter planen ha reist til Afghanistan i andre uke i juni i forbindelse med at den nye leiren i Maimana skal åpnes. I Forsvarsdepartementet får NTB opplyst at denne turen nå er «til vurdering».

Strøm-Erichsen gjør det klart overfor NTB at den norske beslutningen om å ha soldater i området ligger fast. I alt er det rundt 350 norske ISAF-soldater i Faiyab-provinsen i Nord-Afghanistan.

– Hendelsen viser at det er risikabelt å være plassert også i Nord-Afghanistan. Den minner oss om at de norske soldatene er ute på et risikofylt oppdrag. De norske soldatene er godt forberedt på sitt oppdrag, og det som har skjedd vil ikke få noen konsekvenser for vårt engasjement i Afghanistan. Vi har et viktig oppdrag å utføre både i forhold til myndighetene i Afghanistan og ikke minst for å gjøre tilværelsen mest mulig sikker for befolkningen i området, sier forsvarsministeren.

Hun understreker at det ennå ikke er klart hvem som sto bak eksplosjonen.