Rundt 40 sjimpanser og en rekke andre sjeldne arter i østlige Kongo, trues av et vulkanutbrudd.

Lørdag ved daggry hadde vulkanen Nyamulagira sitt første utbrudd siden 2006. Området som er rammet ligger i Virunga nasjonalpark, 25 kilometer fra byen Goma. Ifølge lokale myndigheter, er området tynt befolket, men det arbeides med å få beskyttet de få landsbyene som er der.

Større er bekymringen for sjimpansene som har tilhold i Virungas skoger. Emmanuel de Merode, som er direktør for nasjonalparken, forteller til nyhetsbyrået AP at militærpersonell er satt inn i området for å følge med på utviklingen.

Myndighetene får også hjelp fra FN, som har helikoptre på plass for å overvåke situasjonen.

— Trodde det var krig

Ifølge oppsynsmann i Virunga, Innocent Mburanumwe, brøt vulkanen ut med stor kraft litt før klokken 04 natt til lørdag, lokal tid.

— Jeg våknet klokken 0345 av et kraftig smell, som jeg først trodde var lyden av krig. Men så så jeg at fjellet sto i fyr, forteller han til AP.

Oppsynsmannen forteller at lava fløt nedover mot et område sør for vulkanen, hvor det bor «mange mennesker». Dette er imidlertid ikke bekreftet fra andre hold.

Fjellgorillaer trygge

Nyamulagira, som også er kalt Nyamuragira, er en av Afrikas mest aktive vulkaner. Siden 1882 har den hatt 35 utbrudd, hvorav enkelte har vært så kraftige at byen Goma, med sine 200.000 innbyggere, har vært truet.

Innenfor vulkanens rekkevidde har også 200 av verdens 720 gjenlevende fjellgorillaer tilhold. De skal likevel befinne seg i trygghet, ifølge nasjonalparkdirektør Merode.