LASSE NØRGGARD

Merapi, som ligger nord for de jordskjelvrammede byene Bantul og Yogyakarta, har truet med et voldsomt utbrudd i ukevis. Og siden jordskjelvet lørdag er vulkanens aktivitet tredoblet. Den sender nå ut skyer av gass og stein 150 ganger i døgnet.

Noen vulkanologer mener at jordskjelvet kan ha destabilisert lavaen i vulkanen og dermed økt risikoen for et alvorlig utbrudd.

Overlevende mangler alt

Mens det blir holdt et våkent øye med vulkanen, kjemper de overlevende etter jordskjelvet for å unngå sult — og ikke minst sykdommer. Jordskjelvet gjorde nesten 200.000 mennesker hjemløse, og i tillegg foretrekker mange i området å sove utendørs av frykt for etterskjelv. Men to tropiske regnskyll, har tvunget mange til å søke ly i falleferdige bygninger.

Sykehus og klinikker er overfylte. Mellom 10.000 og 20.000 ble såret og mange ligger på gulvet eller på tynne matter utendørs. Gressplener og parkeringsplasser er gjort om til «sykestuer».

I noen landsbyer begynte folk å stille seg opp langs landeveien med spann og plastbokser som forbipasserende kunne legge penger i. Mens andre satte opp skilt der det sto at beboerne mangler alt.

En kvinne stilte de tre barna sine opp på restene av et bord i ruinere av huset sitt, og vasket dem med vann fra en brønn.

— Det eneste vi mangler her er en kam, sa hun, men en blanding av galgenhumor, avmakt og behovet for latter som ofte følger etter en katastrofe.

Hjelp fra hele verden

I løpet av gårsdagen begynte hjelp i større omfang å nå de rammede områdene. Letemannskaper fra Singapore og Taiwan gjennomsøkte ruinene på jakt etter flere overlevende, mens et fly fra UNICEF landet i Solo, tre timers kjøring fra Yogyakarta, med vann, telt og kjøkkenutstyr.

Verdens to lengst regjerende monarker, den thailandske kong Bhumipol og den britiske dronning Elizabeth sendte sine personlige kondolanser. Det ble fulgt opp av de respektive regjeringene som donerte henholdsvis 1.000 tonn ris og over fem millioner dollar til hjelpearbeidet.

Fly med nødhjelp fra en rekke land landet i løpet av dagen. Pakistan, som selv ble rammet av et stort jordskjelv for knapt åtte måneder siden, har sendt 30 tonn nødhjelp.

Et fly med 100 amerikanske leger og sykepleiere er på vei fra Okinawa-basen i Japan, og den indonesiske flåten har sendt et feltsykehus med plass til 1.000 pasienter.

40 kilo til 1.200

Men det kommer også kritikk av at hjelpen ikke når raskt nok frem, og langt nok ut. Indonesias president som har oppholdt seg i området siden noen få timer etter skjelvet, har bedt både militære og myndighetene om å jobbe raskere og mer effektivt.

— Vi har fått mat og medisiner, men det er langt fra nok, forteller Suparno, en embetsmann i Bantul.

  • Hvordan skal jeg fordele 40 kilo ris til 1.200 innbyggere? spør han retorisk.

President Susilo Bambang Yodhoyono har midlertidig flyttet kontoret sitt Yogyakarta, og den indonesiske regjeringen har selv bevilget over 600 millioner kroner til gjenoppbyggingen.

I går nådde det offisielle dødstallene fra lørdagens jordskjelv opp på 5.135.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende