Spørsmålet om hvorfor kjemikalietankeren «Bow Mariner» eksploderte utenfor USAs østkyst søndag står fremdeles ubesvart. En ting er imidlertid sikkert. Kjemikalietankeren ender trolig sine dager 80 meters dyp utenfor kysten av USA.

— Vi regner det som lite sannsynlig at vi vil heve vraket, sier operasjonssjef Ole-Johan Haahjem i Odfjell Seachem til Bergens Tidende. Avhørene av de seks overlevende filippinerne kom i gang i går, men ifølge Haahjem hadde ikke etterforskerne fra US Coast Guard og fra flaggstaten Singapore avgitt rapport tirsdag kveld (norsk tid).

Et spesialfartøy med sonarutstyr forsøkte tirsdag å gi et bilde av hvordan vraket ligger og hvilke skader det er påført. Men på grunn av dårlig vær ble ekkolodd-bildene svært dårlige. Rederiet har derfor vil derfor sende ned en miniubåt med undervannskamera i løpet av mor-gendagen.

— Vi håper at bilder fra miniubåten også kan være til hjelp i søket etter savnede fra forliset, sier Haahjem.

18 personer er fremdeles savnet, tre sjøfolk er funnet omkommet. Deres navn er fremdeles ikke offentliggjort da arbeidet med å identifisere de tre omkomne fremdeles pågår.

«Bow Mariner» hadde om lag 700 tonn bunkersolje i drivstofftankene da det gikk til bunns. Frem til i går var det lite av dette som hadde lekket ut. Det lille som kom til havoverflaten blåste imidlertid bort fra USAs østkyst og ut i havet.

— Vi har på eget initiativ og i samarbeid med forsikringsselskapet vårt satt en oljevernbåt i beredskap ved havaristedet. I tillegg har vi et fly som flyr over området med jevne mellomrom, sier Haahjem.