Stormen med en vindhastighet opp til 144 kilometer i timen hadde kurs for Shanghai, Kinas største by med nærmere 13,5 millioner innbyggere. Inntil tidlig mandag morgen norsk tid var det ikke meldt om omkomne eller skadde i uværet.

Mer enn 800.000 mennesker måtte flykte fra sine hjem i Zhejiang, der tyfonen kom inn over land ved kysten utenfor Taizhou, om lag 150 kilometer nord for Shanghai. Mer enn 37.500 skip og fiskebåter hadde fått ordre om straks å søke havn.

Stengt

Søndag kveld lokal tid ble alle avganger fra Shanghais internasjonale flyplass innstilt, og ifølge nyhetsbyrået Xinhua skulle samtlige skoler i byen holde stengt mandag. Dette har aldri skjedd før, og er et tegn på hvor alvorlig kineserne tok trusselen fra Khanun.

Myndighetene fryktet oversvømmelser, jordskred og skader på infrastrukturen i Øst-Kina. Folk i de berørte landsdelene strevde i helgen fortsatt med å komme til hektene etter tyfonen Talim, som for vel en uke siden krevde minst 129 menneskeliv.

Khanun er den 15. tyfonen som rammer Kina i år, viser offisiell statistikk. Uttrykket «tyfon» er et lånord fra gresk, men også påvirket av et ord på det kinesiske språket kantonesisk som betyr «sterk vind».

Lavtrykk

Navnet betegner egentlig kraftige tropiske lavtrykk som oppstår i det østlige Asia. Her kan det oppstå uvær med vindhastigheter på mer enn 33 meter i sekundet, noe som tilsvarer hastigheten i en orkan.

Slike tyfoner kan være svært ødeleggende. Talim førte til evakuering av nærmere to millioner mennesker i de kinesiske provinsene Anhui, Henan, Hubei, Jianxi og Zhejiang, der til sammen 19 millioner mennesker var berørt av uværet.

Oversvømmelser og ras ødela ifølge de kinesiske myndighetene enorme områder med dyrket mark og rundt 374.000 hus. De økonomiske tapene er beregnet til 15,4 milliarder yuan eller nesten 12 milliarder norske kroner

KJEMPER MOT VÆRET: En kinesisk soldat iført svømmevest forsøker å redde en fisker som kjemper mot bølgene utenfor byen Leqing i Zhejiang-provinsen øst i Kina. Mer enn en million kinesere er på flukt fra sine hjem, mens tyfonen Khanun herjer i de østlige delene av landet. Dette er den 15. tyfonen som rammer Kina hittil i år, og for vel en uke siden krevde den voldsomme Talim minst 129 menneskeliv. FOTO: REUTERS