Den irakiske hovedstaden gjenlød tirsdag morgen av skyting fra maskingeværer og bombekastere. Kamphelikoptrene hang i lufta over den beryktede Haifa-gaten, der de hardeste kampene raste, fortalte øyenvitner.

– Hæren slåss mot opprørere, fortalte en ikke navngitt innbygger til nyhetsbyrået AFP. En sikkerhetstjenestemann bekreftet at det pågikk kamper, men kunne ikke si noe om hvem som var innblandet.

Haifa-gaten Polititalsmenn sa ifølge nyhetsbyrået AP at kampene brøt ut da væpnede menn angrep hærens kontrollposter i og omkring Haifa-gaten.–Våre styrker fortsetter sine opprenskningsaksjoner i Bagdad og andre steder i Irak, het det i en amerikansk kunngjøring.

En iraker som arbeidet for FNs barnefond UNICEF ble angrepet og drept i Bagdad mandag kveld, sa UNICEF-talsmannen Damien Personnaz i Genève tirsdag. Han kunne ikke si noe om hvem som sto bak eller hva som var motivet for drapet.

Irak har vært herjet av voldsomme sammenstøt mellom stridende grupperinger siden Saddam Hussein og hans regime ble styrtet av en USA-ledet allianse i 2003. Bare i fjor mistet mer enn 20.000 mennesker livet i slike voldshandlinger.

Ny Saddam-video Den nye offensiven startet kort tid etter at en ny video av den henrettede Saddam Hussein ble lagt ut på internett. Det 27 sekunder lange opptaket er gjort i skjul, trolig med bruk av en mobiltelefon, skriver nyhetsbyrået AP.

Opptaket viser først en båre der et lik er dekket av et hvitt klede. Flere personer er til stede i rommet, men bare bena deres synes på opptaket. Personen som filmer drar så liksvøpet til side, og Saddams vridde hode kommer til syne. Den døde diktatoren ligger med hodet vridd i en unaturlig stilling ned mot skulderen. Et stort åpent sår på halsen er også synlig.

– Skynd deg, dette ender med katastrofe for oss, lyder en av stemmene på opptaket. Opptaket er lagt ut på en irakisk nettside som tidligere har vært kjent for å støtte Saddam Husseins forbudte Baath-parti.

Mange frykter nå at det nye opptaket vil føre til enda mer raseri blant Saddams tilhengere og dermed enda flere voldelige sammenstøt mellom sjiaer og sunnier.

Malikis plan Iraks statsminister Nuri al-Maliki varslet i helgen en ny sikkerhetsplan med sikte på å stabilisere situasjonen i det voldsherjede Bagdad. Det var ikke umiddelbart på det rene om mandagens operasjon var ledd i denne planen.

– Tre personer er arrestert i løpet av tirsdagens operasjon. Opprørere har vært aktive i området der den fant sted og har forstyrret de irakiske sikkerhetsstyrkenes arbeid, het det i en erklæring fra den amerikanske oberstløytnanten Scott Bleichwehl tirsdag.

Det irakiske innenriksdepartementet hevdet på sin side at 11 personer ble arrestert i området rundt Haifa-gaten, og at 7 av disse var syrere. USA anklager Syria for å støtte de sunniarabiske opprørerne i Irak. (©NTB)