Gatevolden i Bangladesh hovedstad Dhaka fortsetter i forbindelse med regjeringens planlagte avgang. En ansatt i regjeringspartiet BNP ble lørdag stukket til døde med macheter.

– Han ble stukket gjentatte ganger med macheter og døde momentant, sier polititjenestemann Bahadur Sharif.

Sju andre ble drept lørdag, og dermed har minst 12 personer mistet livet i urolighetene de siste to dagene. Flere hundre er såret.

Brannbomber

Politiet brukte gummibelagte kuler og tåregass mot steinkastende demonstranter i hovedstaden.

Ifølge visepolitimester Aurangeb Mahbub handlet politiet i selvforsvar mot rundt 15.000 steinkastende demonstranter som trosset et forsamlingsforbud i sentrum av Dhaka.

Demonstrantene skal ha kastet både stein og brannbomber mot politiet, og ifølge visepolitimester Rezaul Karim ble minst 100 politibetjenter såret i sammenstøtene.

Bakgrunnen for urolighetene er at statsminister Begum Khaleda Zias' koalisjonsregjering etter planen skulle gå av lørdag og overlate makta til et forretningsministerium som skal styre landet fram til valget i januar.

Tidligere høyesterettsdommer K. M. Hasan var utnevnt til leder for overgangsregjeringen, men opposisjonen har motsatt seg dette fordi de mener Hasan, som tidligere medlem av BNP, er partisk.

Trakk seg

Lørdag opplyste myndighetene at Hasan ikke vil gå inn i stillingen som leder av forretningsministeriet.

– Presidenten har informert både regjeringspartiene og opposisjonspartiene om at tidligere høyesterettsdommer K.M Hasan har gitt uttrykk for at han ikke er i stand til å lede overgangsregjeringen, sa Mukhlesur Rahman Chowdhury, pressesekretær for president Iajuddin Ahmed.

Dagen før meldte myndighetene at Hasan er syk, og at han derfor ikke kunne bli tatt i ed. Lederne for opposisjonen truet med å lamme landet med demonstrasjoner og blokader dersom Hasan blir innsatt.

Minst tolv mennesker har mistet livet og flere hundre er skadd etter opptøyer i Bangladeshs hovedstad Dhaka siden fredag.
MOHAMMAD SHAHIDULLAH