— Til sammen har vi 41 døde så langt, sier en gresk polititalsmann lørdag formiddag.

De fleste av de omkomne er funnet i landsbyer ved byen Zakharo, sørvest på Peloponnes. Ofrene ble funnet i biler, i hus og på jorder rundt byen. Sørøst på halvøya er seks personer – inkludert fire turister – bekreftet omkommet ved byen Areopolis. Flere av de omkomne er barn.

Brannene på Peloponnes har flere steder dannet vegger av flammer rundt landsbyene, og desperate innbyggere ringte i løpet av kvelden og natten til TV- og radio-stasjoner og tryglet om hjelp.

En kvinne i landsbyen Rodina fortalte TV-kanalen Antenna at om lag 20 personer var innesperret i landsbyen.

— Vi kan se brannen foran oss. Den er rett ved oss. Vi kveles av røyken, sa kvinnen.

Norske turister

Peloponnes er et populært feriemål, men Utenriksdepartementet hadde lørdag morgen ikke fått inn meldinger om at nordmenn er rammet av brannen eller har kontaktet ambassaden for hjelp, sier pressevakt Bjørn Svenungsen til NTB.

Lilleput Reiser har for øyeblikket 180 norske turister på Peloponnes, mens Apollo har 59 nordmenn på halvøya. Disse er imidlertid på trygg avstand fra flammene.

— Vi merker brannen i den forstand at det ligger litt røyk over området, men alle våre feriesteder ligger langt unna brannene, sier Toya Sæter, Lilleput Reisers stedlige ansvarlige på Peloponnes.

170 branner

Natt til lørdag raste det over 170 små og store branner i Hellas – også i hovedstaden Aten ble det meldt om en større brann i en park. Flere tusen hektar med skog er gått tapt i brannene, og brannmannskapene har store problemer med å få bukt med flammene på grunn av sterk vind.

Greske myndigheter erklærte fredag unntakstilstand i områdene Lakonia og Messina, der flere fly og helikoptre ble satt inn mot flammene sammen med store brannmannskaper. Det er også erklært unntakstilstand på øya Evia, nord for Aten.

Hardt rammet

Hellas har i år blitt rammet av noen av de verste skogbrannene noensinne på grunn av svært varmt vær, tørke og flere brannstiftelser.

Etter et krisemøte fredag ba greske myndigheter EU-land om å «sende all mulig hjelp» til Hellas. Det greske brannmannskapenes kapasitet er sprengt, og hæren er derfor satt inn i slukningsarbeidet.

— Vi opplever en ubeskrivelig tragedie, understreket statsminister Kostas Karamanlis etter å ha besøkt Zakharo.

STORBRANNER: Branner herjer nær landsbyer på halvøyen Peloponnes.
Scanpix
JOHN KOLESIDIS