København (NTB-Ritzau): Samtidig med at en demonstrasjon skulle begynne, gikk en gruppe maskerte Christiania-forkjempere mandag til angrep på politiet med stein.

Politiet svarte med tåregass, og utover dagen ble om lag 30 personer anholdt. En eldre mann blant demonstrantene ble slått i hodet med politikøller etter at han motsatte seg arrest, og han ble senere kjørt bort i ambulanse, ifølge Politiken.dk.

Fra Ungdomshuset

Mens bråket utspilte seg, ble huset Cigarkassen revet, men sammenstøtene fortsatte.

Det er mistanke om at mange av de maskerte demonstrantene ikke er innbyggere i Christiania, men folk fra miljøet rundt Ungdomshuset på Nørrebro, som nylig ble revet. Dette er ikke bekreftet av politiet.

Det ble også bygget brennende barrikader i gatene utenfor Christiania. Disse ble senere revet av en bulldoser som politiet sendte ut.

Riving

Rivingen av huset Cigarkassen i området Dyssen ble innledet mandag morgen, skriver Politiken. Bygningen skal være brannskadd.

Christiania-aktivister av forskjellig slag satte i gang en storstilt mobilisering da de skjønte hva som var i ferd med å skje. Via tekstmeldinger og telefon ble et stort antall oppfordret til å komme til Christiania for å hindre rivingen eller protestere mot den.

Hatsk stemning

Flere forteller om en meget spent og til dels hatsk stemning mellom politi og demonstranter.

Journalister fra nettavisen Politiken.dk så maskerte ungdommer som bar kasser med stein og bensinbomber og opplevde selv både å bli skjelt ut og bedt om forlate området. En fotograf ble nedsprutet med tennvæske.

Denne demonstranten ble arrestert etter å hå slått en polititjenestemann.
Bardur Eklund
Demonstranter brente bildekk i protest mot rivingen av trehuset Cigarkassen i Christiania.
Jens Astrup