Berlin (NTB-AFP-DPA): Minst ti mennesker mistet livet og nærmere 100 ble skadd da en sandstorm førte til kjedekollisjoner og kraftige branner på en motorvei øst i Tyskland fredag.

Flammene sto til værs etter at nærmere tre lastebiler og 17 personbiler krasjet inn i hverandre i det nordgående løpet på motorveien A 19 nær Rostock fredag.

Den kraftige brannen skyldtes trolig en last med kjemikalier på en av lastebilene, mener politiet.

Årsaken til ulykken var kraftig vind som blåste sand og jord fra nypløyde jorder over motorveien. Sandstormen ødela sikten for bilførerne fullstendig.

Ifølge tyske medier har det vært en langvarig tørkeperiode i området.

Frykter flere døde

Redningsmannskapene hadde fredag ettermiddag funnet ti døde personer, men det er frykt for at det kan ligge flere lik i de utbrente bilvrakene.

Politikvinnen Yvonne Burand er sjokkert over det som har skjedd.

– Dette er den verste katastrofen jeg noensinne har vært vitne til, sier hun til den tyske avisa Bild.

På motsatt side av veien kjørte minst 30 biler inn i hverandre, men ingen skal ha omkommet i disse kollisjonene. I alt er 97 personer skadd, ifølge politiet.

Rundt 25-30 personer skal være brakt til sykehus, skriver Bild.

Verste siden 1990

Ulykken skjedde ved 12.30-tiden ved Kavelstorf, 28 kilometer sør for Rostock i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Ulykken er den verste på tyske motorveier siden 1990. Hele motorveien ble stengt i begge retninger på ubestemt tid etter ulykken. (©NTB)