Reaktor 3 ble i all hast stanset da brannalarmen gikk, og det skal ikke ha oppstått radioaktiv lekkasje i forbindelse med brannen.

– Det er ingen fare for radioaktivitet, men det ble kraftig røykutvikling av brannen, sier en talsmann for politiet i Halland til Aftonbladet.

Eksplosjon Brannmannskaper fra flere distrikter fikk raskt kontroll over den eksplosive brannen ved den 25 år gamle Ringhals-reaktoren, som ligger 60 kilometer sør for Göteborg.

Tirsdag morgen brant det fortsatt ved anlegget, men talsmenn understreket at brannmannskapene hadde kontroll over situasjonen.

Flammer Brannalarmen gikk rett før klokken halv ett natt til tirsdag, og brannmannskapene fikk kontroll over situasjonen i løpet av en halvtime.

– Det hørtes et kraftig smell. Så startet den eksplosjonsartede brannen, sier Gösta Larsen, pressesjef på Ringhals, til svenske Aftonbladet. Han var på plass ved kjernekraftverket i natt.

Ifølge talsmenn for brannmannskapene slo flammene opp rundt en 6 meter høy transformator, samt fra olje som var lekket ut rundt denne.

Oljelekkasje

– Olje fra transformatoren har sprutet rundt omkring og brenner fortsatt flere steder, opplyste Gösta Larsen i morgentimene tirsdag.

– Ilden er under kontroll men etterslokking pågår med skumlegging av de oljefylte isolasjonselementene ved transformatoren, sa han.

Selve reaktoren ligger omkring 70 meter fra transformatoren som brant, og var ifølge Larsen ikke truet av flammene.

Automatisk Den svenske kjernekraftinspeksjonen kom raskt til stedet og konstaterte at sikkerhetssystemene ved reaktoren fungerte som de skulle.

Hver av de fire reaktorene ved Ringhals-anlegget har to transformatorer. Når den ene blir slått ut, kobles også den andre automatisk ut og det samme gjør reaktoren. Transformatorene leder strøm fra kraftverket ut i strømnettet.

Transformatorene er kledd i betong, men har ikke tak. De er ubemannede. Ingen mennesker kom til skade under nattens brann.

Stengingen av reaktoren vil imidlertid bli dyr. Produksjonsstopp koster ifølge Aftonbladet millioner av kroner hvert døgn reaktoren er ute av drift. Å starte reaktoren igjen vil ta flere uker.

– Det handler om store penger med tanke på de strømprisene vi har i dag. Transformatoren koster jo også penger, men først og fremst er det stengningen som koster, sier Gösta Larsen til Aftonbladet.

Ukjent årsak

Årsaken til eksplosjonen og brannen er foreløpig ikke kjent. I morgentimene var det fortsatt umulig for etterforskerne å ta seg inn i bygningen.

Thomas Friström/Mediabasen
Thomas Friström/Mediabasen