Krister Hoaas

Den mistenkte mannen er oppført i politiregisteret hele 18 ganger, men er aldri dømt til noen lengre fengselsstraff. Den lengste var en dom på åtte måneder for grovt bedrageri, forteller TT.

Den 35 år gamle mannen beskrives som voldelig og skal ha beveget seg i høyreekstreme kretser i Sverige. Ifølge Aftonbladet skal mannen ha vært venn med noen av Sveriges mest kjente nazister.

Sin første dom fikk mannen i 1987. Han har dommer for misshandling, tyveri, ordensforstyrrelser, vold, vold mot offentlig tjenestemann, voldelig motstand og ulovlig besittelse av kniv. Mannen er også ilagt besøksforbud to ganger. Et av dem gjaldt hans egen far, som han skal ha bestjålet, skriver Expressen.

En psykologisk utredning som ble gjort av den mistenkte, tidlig i hans kriminelle løpebane, skal vise at mannen hadde tilpasningsproblemer allerede da han gikk på skolen. En lege beskriver ham som en spesiell type med personlighetsforstyrrelser og narsissistiske trekk.

En rettspsykologisk undersøkelse, som ble gjort i 2002, forteller imidlertid at mannen ikke lider av noen alvorlig psykologisk forstyrrelse. Mannen har i lengre perioder vært uten fast bopæl. Han skal ha problemer både med alkoholmisbruk og kokain.

Mannen har selv hevdet at han er selvlært innenfor datateknikk og skal ha drevet med webdesign på hobbybasis. Han har imidlertid ikke kunne vise til noen oppdragsgivere.

Dersom politiet nå pågriper den antatte gjerningsmannen i Lindh-saken, har de flere spor som kan felle ham. Politiet har det som høyst sannsynlig antas å være drapsmannens DNA, fra capsen som ble funnet etter drapet.

Politiet har drapsvåpenet, en morakniv som ble stjålet fra en Clas Ohlson-butikk få timer før utenriksministeren ble knivdrept på varehuset NK. Mannen som stjal kniven ble først stanset av politiet, men så sluppet løs igjen. På denne kniven skal det også være funnet DNA som kan tilhøre gjerningsmannen. Kniven blir nå undersøkt i Birmingham i England.

Politiet har også opplysninger fra flere vitner som har sett gjerningsmannen da han angrep utenriksminister Anna Lindh. Dessuten har de filmen fra overvåkingskameraet på varehuset NK, som fanget opp mannen som ligner med signalement som vitner har gitt, drøye to minutter før drapet skjedde.

Politiet skal være ganske sikker på at mannen er identisk med bildene fra NK.